Novo istraživanje

I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula

Foto: Instagram
I mliječna čokolada može biti zdrava kao tamna: Znanstvenici otkrili koja je formula
20.08.2020.
u 16:20
Iako je popularnija, mliječna čokolada ima manje pozitivnih posljedica nego tamna čokolada.
Pogledaj originalni članak

Godinama smo slušali o brojnim zdravstvenim prednostima tamne čokolade, ali to nije zaustavilo njenu slađu i popularniju sestru, mliječnu čokoladu, da i dalje bude na tronu sladokusaca. No sada su znanstvenici pronašli način obogaćivanja mliječne čokolade korisnim antioksidansima koji su povezani s tamnom čokoladom, prenosi metro.co.uk.

Tamna čokolada ima visoku razinu fenolnih spojeva, za koje se govori da imaju protuupalna svojstva koja mogu umanjiti rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Oni su i razlog njezinog gorkog okusa. Međutim, američki znanstvenici otkrili su kako te prednosti "ugraditi" u mliječnu čokoladu - dodavanjem ekstrakta kože kikirikija, proizvoda koji je obično ostaje prilikom izrade kikirikijevog maslaca i slatkiša. To znači da se može uživati ​​u slatkoj mliječnoj čokoladi i dobiti najbolje iz tamne čokolade.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt kože kikirikija podiže razinu antioksidanata zadržavajući slatki okus čokolade i kremastu teksturu. Krajnji proizvod stoga ima isti okus kao i mliječna čokolada, ali više pozitivnih posljedica. Lisa Dean, prehrambena tehnologinja iz američke Službe za istraživanje poljoprivrednih proizvoda, rekla je: - Mogli bismo upotrijebiti naš sastojak za pravljenje mliječne čokolade s istom razinom antioksidanata kao i u tamnoj čokoladi bez gorčine tamne čokolade. Ako ste prosječni potrošač i nemate visok osjećaj gorčine kao što to imaju tzv. 'superkušači', trebali biste moći konzumirati tretiranu mliječnu čokoladu i ne biste znali razliku. Ni drugačije ne izgleda. 

Lisa i njezin tim uzeli su crvenu kožicu kikirikija i samljeli je u prah, prije ekstrakcije fenolnih spojeva. Ovaj prah je tada kombiniran s aditivom maltodekstrina u hrani radi lakšeg ugradnje u konačni proizvod. Istraživači su zatim isprobali njihovu formulaciju čokolade u usporedbi s ostalim čokoladama. Otkrili su da čokolada s 8% fenolnih spojeva ima najbolju ravnotežu okusa i teksture. Također su otkrili da alergija na kikiriki može brinuti ljude, pa su testirali prisutnost alergena, ali nisu pronašli nijedan u čokoladi. Međutim, naglasili su da će proizvodi koji sadrže prah i dalje dobiti upozorenje.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.