Dr. Miroslav Kinčl

Hrvatice, ne idite po silikone u Banju Luku!

Foto: Marko Lukunić/Vecernji list
operacija (1)
Foto: Marko Lukunić/Vecernji list
operacija (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Miroslav Kinčl
09.02.2013.
u 12:00
Cijena zdravlja - Cijena je niža, ali takva je i usluga, umeci su s ilegalnog tržišta, anestezija sumnjiva, kao i konačan rezultat.
Pogledaj originalni članak

Istočnoeuropske zemlje nikada nisu bile primamljivije pacijenticama iz zapadne Europe, a plastične operacije nikad povoljnije, gotovo poput sezonskog sniženja i prilike koja se ne smije propustiti. Na dohvat ruke i ispod svake cijene, usporedi li se koliko takvi zahvati stoje u europskim zemljama, postalo je povećanje grudi, usana, lifting, liposukcija, ubrizgavanje filera i botulinskih pripravaka...

Trend je tako, češće među ženama nego muškarcima, hitati na operacije u Banju Luku, Beograd, Sarajevo, zbog nižih cijena, dakako. Istovremeno, upozorava dr. Kinčl, predsjednik udruženja privatnih plastičnih kirurga, broj komplikacija enormno se povećao. Teško je, dodaje, popraviti posljedice takvih operacija, a garancija za izvedeni zahvat, kao ni popratna dokumentacija najčešće – ne postoje.

– Strankinje rado dolaze k nama jer dobivaju europsku razinu struke i cijene koje su za trećinu manje nego u Europi. Doduše, naglašava dr. Kinčl, cijene zahvata istočnije od Zagreba još su i niže.

– Pojavilo se nekoliko ustanova u okruženju Hrvatske gdje se zahvati reklamiraju kao kobasice. Nema logike da isti zahvat koji u Njemačkoj košta 7000 eura, u Zagrebu 3000, u Beogradu 2800, u Banjoj Luci može koštati 1600 eura – rezolutan je kirurg.

– To nije ekonomski moguće, osim ako nije u pitanju nešto drugo. Iskustva koja hrvatski kirurzi imaju nakon zahvata u klinikama u susjednim zemljama pokazala su da se često radi o ugradnji jeftinih i loših umetaka. Mnogi od njih nabavljeni su na ilegalnom tržištu.

– Sjetimo se afere s PIP implantatima, i oni su bili jeftiniji, žene su ih birale zbog cijene sve dok prvi nisu pukli i dok se nije otkrilo što su nosile u sebi, tj. od čega su bili napravljeni – upozorava dr. Kinčl naglašavaući da je u plastičnoj kirurgiji trend ugradnje implantata za koje se daje doživotna garancija dok ovi iz, recimo Banje Luke, nemaju nikakvu garancije. Svjestan je da je ženama, kako strankinjama tako i sve većem broju Hrvatica cijena postala jedini kriteri, no on upozorava da tako rađeni implatati, zbog same cijene materijala, anestetika te amortizacije skupe opreme ne mogu biti zadovoljavajući.

- Čak i da je rad besplatan jasno je da iza takvih zahvata ne stoji ni minimalna kvaliteta operacije, anestezije, postoperacijski oporavak, a da ne kažem da nema ni garancije. To je naprosto “tezgarenje” – rezolutan je Kinčl koji napominje kako se on i kolege sve češće susreću s rekonstrukcijama, jer kirurzi preko granice ne vode računa ni o konstituciji pa tako ženama često ugrađuju prevelike implatate koji im nakon nekoliko mjeseci počinju zadavati muke - nesnosnu bol u kralježnici, opuštene i bolne grudi.

- Tada smo prisiljeni raditi sve ispočetka, a često se šteta ne može posve popraviti.

>>Svaka treća dojka uređena u Hrvatskoj je - krivotvorina!

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
baš
22:19 10.02.2013.

narada-zanimljiv je i iz još jednog razloga. Početnih 30% jeftinije u hrvatskoj nego njemačkoj ispade u članku i 60% jeftinije. Zbog toga priča nije baš vjerodostojna. Doduše, ovdje je garancija samo tradicija i prenošenje iskustava od usta do usta. Ali i to se plaća i to masno. Otuda i takve cijene.

NA
narada
12:40 09.02.2013.

zanimljiv je ovaj doktor. Nije mu logično da operacija u BL košta duplo manje nego u ZG, ali mu je zato logično da ista u ZG košta duplo manje nego u Njemačkoj. Vjerojatno i ovdje i tamo ima kvalitetnih i onih manje kvalitetnih. Stvar je da je tamo rad jeftiniji, ali žene se ipak trebaju dobro raspitati gdje god da idu, u BL, ZG, Njemačku ili New York.

Avatar andro_livi
andro_livi
13:06 09.02.2013.

Ovo mu ga dodje kao kad se djevojka ispovjeda i kaze zupniku da je spavala sa zupnikom iz druge zupe, a ovaj je kori i kaze joj da ona pripada ovoj zupi.