Pokusi pokazali

Hrana s probioticima za smanjenje krvnog tlaka

Foto: Shutterstock
Mjerenje tlaka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Mjerenje tlaka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Mjerenje tlaka
07.02.2017.
u 14:39
Mikroorganizmi u crijevima štakora dovode do povišenog krvnog tlaka kod tih životinja, dokazali su američki znanstvenici
Pogledaj originalni članak

Mikroorganizmi u crijevima štakora dovode do povišenog krvnog tlaka kod tih životinja. Američki znanstvenici s Baylor College of Medicine proučavali su dvije skupine životinja od kojih je jedna imala normalan krvni tlak, a druga povišen.

Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su deset dana primale antibiotik da bi se smanjila crijevna flora.

Nakon toga crijevni je sadržaj s “hipertenzijskim” mikrobima vraćen štakorima s normalnim tlakom, a sadržaj s normalnim mikroorganizmima onima s povišenim.

Znanstvenici su utvrdili da se skupini koja je tretirana “hipertenzijskim” mikroorganizmima tlak povisio, a kod hipertenzijske skupine tretirane normalnim mikroorganizmima postignuto je tek djelomično smanjenje tlaka.

To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati utjecaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog tlaka kod ljudi te da bi hrana s probioticima mogla imati pozitivan učinak na tlak.      

>>Ove namirnice i dodaci prehrani smanjuju visoki krvni tlak!

>>Je li sol zdrava ili nije? Istraživanje tvrdi da sol ne prouzročuje visoki krvni tlak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.