Fini proljetni meni

Gurmansko putovanje od Italije do Azije

Foto: Danijel Berković/Pixsell
26.09.2014., Zagreb - Kuharica za dijabeticare, kuhar restorana Balon Tomislav Horvat Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon tatarski od tune mariniran soja umakom i sezamovim uljem s tustiranim kruhom i bučinim sjemenkama
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon rižoto s grdobino i pestom od rukole
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon tart od kruške i marcipana
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon premium biftek s pjenisom od gušćje jetre
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon svinjska rebrica sa sotiranim krumpirom i toplim kremastim povrćem
Mario Kucera mario_kucera@yahoo.com Restoran Balon mini burger od junetine sušene suhim dozrijevanjem u pogači s azijskim umakom
10.04.2015.
u 17:00
Restoran Balon predstavlja novi koncept uživanja u dobroj hrani
Pogledaj originalni članak

Zagrebački restoran Balon na gastronomskoj sceni oduvijek je bio sinonim za vrhunski gastroužitak, idiličan ambijent i ugodnu atmosferu, stoga i ne čudi da je s godinama stekao epitet oaze u kojoj uživaju sva osjetila i kojoj se generacije zadovoljnih gostiju uvijek vraćaju.

Proljetnu sezonu Balon otvara novim osvježenim interijerom, ali i novom kartom vrlo inspirativnih malih jela.

Pohani crni rižoto

Chef i kreativno osoblje Balona odlučili su dolazak proljeća proslaviti zajedno sa svojim gostima uz čitavu paletu posebno pripremljenih jela koja su prave male gurmanske priče.

Nizovi jela složeni su kao sjajan izbor za druženje u kasno popodne ili za večernja druženja većih društava, a zadovoljit će nepca i onih najizbirljivijih. Tri proljetna menija, prilagođena za dvije osobe i simboličnog naziva "To share", u Balonu su rasporedili u tri cjenovna razreda, od 280, 320 do 480 kuna.

– U prvom meniju spojili smo četiri vrste namaza: aioli, masline, sušene rajčice, humus. Slijedi tatarski biftek, a potom spareribs – svinjska rebarca sa sotiranim krumpirićima i toplim kremastim povrćem. Za kraj nepca mazimo tortom 'Balon' u umaku od vanilije. U drugom meniju inspiriralo nas je more pa ga otvaramo carpacciom od hobotnice u limunu, nastavljamo rižotom od grdobine i pestom od rikule. Slijedi lijepi komad tune na šalši i povrće sa žara. Za kraj nešto posebno fino – semifreddo od buče. Treći meni je pak spoj svega pomalo: talijanske, francuske i azijske kuhinje. Otvaramo priču brusketama od focaccie s rajčicom i svježim bosiljkom, slijedi hladna pašteta od guščje jetre na šifonadi s cumberland-umakom. Crni rižoto već je viđena priča pa smo ga mi – pohali i 'posjeli' na kremu od kajmaka. Tiger kozice smo marinirali na klicama, a tagliatu od bifteka složili na rikulu s listićima parmezana. Ali, ni tu nije kraj jer slijedi mini burger u focaccii s azijskim umakom. Budući da je meni za dvoje, slijedi i dvostruki desert – tart od kruške i marcipana i čokoladna tortica s tartufima i sladoledom od pistacije – kazao nam je chef Tomislav Horvat.

Putovanja kao inspiracija

Dodaje kako inspiraciju za kreiranje novih jela i menija pronalazi u putovanjima i istraživanjima, tradicionalnoj gastronomiji, ali i spajanju nespojivog. Posebno mu je zadovoljstvo, priznaje, kad iskoristi posuđe i na drugi način, originalan, servira hranu, te objašnjava kako je ova ponuda idealna za sve one koji vole dijeliti hranu, uživati u različitosti okusa.

– Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni gosti pokazatelj su da je restoran Balon uistinu mjesto gdje vas očekuju istančani okusi u kojima će uživati svi hedonisti – kaže voditelj restorana Alen Latinović.

– Uz ovakve menije ne nedostaje ni dobre kapljice koje će se dobro sljubiti s izabranim jelima, pa, eto, vrijedi navratiti i provjeriti našu listu domaćih i stranih vina, pjenušaca, šampanjaca, a točimo i na čaše – pozivaju iz Baloona.

>> Uskrsni kaputić od tijesta za rumenu bucu, šunkicu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.