čudotvorna biljka

Ginseng vas može riješiti kroničnog umora

Foto: Arhivska fotografija
Ginseng vas može riješiti kroničnog umora
06.06.2012.
u 15:07
Znanstvenici su otkrili učinke ginsenga protiv umora koji se najčešće javlja kod 90 posto pacijenata oboljelih od raka...
Pogledaj originalni članak

Ginseng pomaže rješavanju kroničnog umora kod oboljelih od raka te kod onih koji su završili kemoterapiju, pokazalo je jedno američko istraživanje. Ispitanici su dva mjeseca svakodnevno uzimali tablete čistog korijena ginsenga i placebo tableta. Nakon četiri tjedna tablete ginsenga kod onkoloških bolesnika uzrokovale su samo lagano poboljšanje organizma, međutim nakon osam tjedana od početka uzimanja kure znatno je reducirao iscrpljenost organizma. Biljka nije uzrokovala nikakve očite nuspojave.

Iako se već stoljećima koristi u kineskoj medicini kao sredstvo za podizanje energije i izdržljivosti jer ima antistresno djelovanje slično vitaminu C, do ove studije znanstvenici nisu testirali njegove učinke protiv umora koji se najčešće javlja kod 90 posto pacijenata oboljelih od raka. Umor je povezan s povećanjem razine citokina (nakupina bjelančevina) u imunološkom sustavu, ali i sa slabom regulacijom razine hormona stresa – kortizola.

– Rak uzrokuje produljeni kronični stres, a njegove se posljedice mogu vidjeti i deset godina nakon terapije. Ako možemo tijelu pomoći da se bolje prilagodi tretmanu liječenja koristeći ginseng, možda ćemo moći spriječiti ozbiljan dugoročni umor – kaže Debra Barton iz klinike Mayo, a prenosi Daily Mail

Znanstvenici upozoravaju i na to da pri kupnji proučimo sastav ginsenga. Preporučuju konzumiranje samo "čistog".

– Na policama ljekarni ponekad se može naći ginseng koji se obrađuje pomoću etanola što može povećati razinu estrogena, no to može biti štetno za pacijentice s rakom dojke – kazala je Barton.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.