smile design

Evo što će pušenje učiniti vašim zubima

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Evo što će pušenje učiniti vašim zubima
01.04.2014.
u 09:15
Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istodobno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća.
Pogledaj originalni članak

Mnoge studije dokazale su štetnost pušenja za vaše opće zdravlje.

Pušenje povećava rizik od pojave srčanog udara i istodobno je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća. Međutim, jeste li znali na koji način i u kojoj mjeri pušenje utječe na zube, desni, čeljusnu kost i ostala meka tkiva?

Posljedice su pušenja:

Pigmentacije na zubima – Pušenje prouzročuje nastanak pigmentacija na zubima, a u nekim slučajevima dolazi do potpune promjene boje zuba. Izbjeljivanjem zuba ili izradom protetskih nadomjestaka možemo utjecati na to.

Loš zadah – Jedan od glavnih uzroka halitoze je pušenje. Ne samo da pacijenti imaju suha usta, već se katran i nikotin skupljaju u usnoj šupljini što dovodi do „pušačkog zadaha“. Oboljenja desni kao posljedica pušenja također uzrokuju loš zadah.

Oštećenje zuba – Pušenje uzrokuje veću akumulaciju dentalnog plaka u ustima, što za posljedicu ima brže nakupljanje zubnog kamenca i brži nastanak karijesa.

Oboljenja desni – Određeni sastojci duhanskog dima sprečavaju normalnu funkciju stanica zubnog mesa zbog čega dolazi do oboljenja desni, a tako se otvara put za daljnji prodor infekcije ka koštanom tkivu. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontoze i da je njihovo liječenje znatno teže od liječenja nepušača.

Gubitak zuba – U pušača do gubitka zuba dolazi upravo zbog razvoja parodontoze. U ovom stadiju kost koja je držala zube na svom mjestu se „povlači“ i time ostavlja zube bez oslonca. Na ovaj način pacijenti mogu izgubiti velik broj zuba i  umanjiti mogućnost za kvalitetnim protetskim zbrinjavanjem.

>>Poskupljenje cigareta: Evo koliko ćete uskoro trošiti na pušenje

>>Žene se teško ostavljaju cigareta zbog ovog skrivenog razloga

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.