Mjesec borbe protiv ovisnosti

Eksperimenti s drogom počinju zbog znatiželje

Foto: Thinkstock
Eksperimenti s drogom počinju zbog znatiželje
01.12.2014.
u 16:35

Među razlozima za početak uzimanja su pritisak okoline, zabava, ali i dosada
Pogledaj originalni članak

Iako ovisnike možemo pronaći u svim dobnim skupinama, najugroženiji su mladi (posebno tinejdžeri) članovi društva koji eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti, premladi da bi znali što im one čine i u kakav se rizik upuštaju.

ciljem upozoravanja i educiranja javnosti na problem zloporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga, u Hrvatskoj se od 15. studenoga do 15. prosinca obilježava mjesec borbe protiv ovisnosti.

Marihuana prva i najčešća

Roditelji i odgojitelji moraju znati da postoji nekoliko najčešćih razloga za isprobavanje sredstava ovisnosti te kako nikada nije samo jedan, nego su najčešće u pitanju dva do tri razloga zbog kojih mlada osoba počne eksperimentirati. Prema rezultatima istraživanja provedenog među ovisnicima koji se liječe, jasno je da je pritisak vršnjaka na prvom mjestu među razlozima za isprobavanje sredstava ovisnosti. Prvi eksperimenti počinju u životnoj dobi kada je utjecaj vršnjaka izuzetno jak, a to je od petog razreda osnovne škole pa sve do 16. ili 17. godine.

Mladi ljudi žele biti dio društva i silno se trude uklopiti. To znači nošenje iste odjeće ili slušanje iste glazbe, a ako grupa kojoj žele pripadati konzumira ili koketira s opojnim sredstvima, vrlo su male šanse da dijete neće isprobati i njih kako bi pripadalo tom društvu.

– Prema podacima iz Izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u 2013. godini, "rang-lista" razloga/povoda za početak uzimanja sredstava ovisnosti je sljedeća: prvi je utjecaj vršnjaka, slijedi znatiželja pa zabava, a iza toga dolaze: psihološki problemi, dosada, želja za samopotvrđivanjem, problemi u obitelji, neznanje o štetnim posljedicama, a kao posljednji razlog navode se problemi u školi – objašnjava prof. Marija Cahunek-Žunec, obiteljski, bračni i partnerski terapeut te dodaje:

– Ako govorimo o najčešćim sredstvima koje mladi isprobavaju u dobi od 15. do 19. godine, marihuana je najčešće sredstvo, zatim amfetamini, heroin pa kokain, ostala su sredstva zastupljena u malom postotku.

Znanje za roditelje

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je 2013. godine od zloporabe neopijata liječeno 569 osoba u dobi između 15 i 19 godina te njih 25 zbog zloporabe opijata.

Odgovor kako pomoći mladima leži u poznavanju najčešćih razloga za isprobavanje sredstava ovisnosti.

Na taj način roditelji i odgojitelji mogu spriječiti takvo ponašanje te amortizirati štetu na način da se bar odgode prva rana iskustva jer su u kasnijim godinama posljedice većinom lakše s obzirom na to da se odrasla osoba lakše kontrolira i odupire čestoj zloporabi.

>> Legalizirajmo korištenje indijske konoplje u rekreativne svrhe

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
21:11 02.12.2014.

Ha, ha ... engleski humor. I večeras sam popio čašu i po lijepoga crnoga s pelješkiuh brega.