BUGARSKA

Doživite čarobnu dolinu ruža u Bugarskoj

Foto: www.VisitBulgaria.NET
Doživite čarobnu dolinu ruža u Bugarskoj
13.04.2010.
u 08:34
Pitoreskni bugarski gradić Kazanlak otkrit će vam tajnu proizvodnje skupocjenog ružina ulja staru više od 330 godina.
Pogledaj originalni članak

Svakoga proljeća, u svibnju, kada su vrhovi Alpa još prekriveni snijegom, u ovoj dolini u središtu Bugarske, cvatu ruže. Kao da se cijeli svijet pretvara u more ruža. U središtu bajkovite Doline ruža nalazi se prijestolnica kraljevstva ruža - Kazanlak. Prve ruže od kojih se dobivalo ulje nikle su u blizini ovoga grada. Ružino ulje tri je puta skuplje od zlata, a esencija proizvedena u Bugarskoj tražena je u čitavom svijetu. Za jedan kilogram ružina ulja potrebno je oko 3000 kg ruža, odnosno za jedan gram ulja utroši se oko 1300 ružinih latica. Onaj tko se u svibnju zatekne u Dolini ruža, nikada neće zaboraviti čarobne trenutke koje je proživio.

U Kazanlaku se nalazi jedinstveni Muzej ruža čiji eksponati pričaju povijest proizvodnje ruža na ovome području, staru i više od 330 godina. Svega sedam kilometara od Kazanlaka, u Dolini ruža, nalazi se brana Koprinka i jedno od najljepših vodenih područja Bugarske. Vodeni bazen skriva ostatke starotračanskog grada Sevtopolisa koji datira iz druge polovice 4. stoljeća pr. Krista.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PE
Pegaz
15:40 09.08.2011.

Kakve veze vrhovi Alpa imaju s Bugarskom?!? Osim toga, vrhovi Alpa su i usred ljeta prekriveni snijegom, sto si mislio/la reci - valjda ni sam/a ne znas ://