modeli s oblinama

Dosta izgladnjelosti na pisti

Foto: Reuters
mark fast
Foto: Pixsell
mark fast
Foto: Reuters
mark fast
Foto: Reuters
mark fast
Foto: Reuters
mark fast
22.02.2010.
u 16:00
Na jednoj od revija na Londonskom tjednu mode pistom su prošetale “punašne” žene zdravih oblina. One jednostavno izgledaju kao da zaista jedu, a ne preskaču obroke.
Pogledaj originalni članak

Na modnim smo pistama navikli gledati “kost i kožu” kako na visokim potpeticama šeću haljinice za koje bi mnogi rekli da bi sasvim jednako izgledale na vješalicama.

Zdrave obline

Prosječna će zrela žena pomisliti kako nije zdravo biti tako mršav te biti svjesna da ona ne može niti želi tako izgledati (osim ako, naravno, i bez truda tako izgleda). Osim toga, bit će svjesna čega bi se sve morala odreći da bi i približno tako izgledala, a za početak - gotovo sve hrane.

No, prosječna tinejdžerica, sklona traženju modela, bit će zadivljena idealnim tijelom manekenke bez grama sala na kojem dizajneri žele gledati svoju odjeću.

- Istina je, a to nije nikakva novost, da odjeća najljepše izgleda u veličini 38 - kaže Ivica Klarić, hrvatski dizajner koji za svoje revije radi odjeću broja 38, koji se, kaže, najviše i prodaje.

Na Londonskom tjednu mode, pak, koji je upravo u tijeku pistama je prodefiliralo mnoštvo mladih djevojaka konfekcijskog broja čak i 32, koliko god ta brojka “zdravoj” ženi nevjerojatno zvučala. No, na jednoj su reviji manekenke bile zamjetno drukčije. One su nosile kolekciju dizajnera Marka Fasta koja je izrađena u veličinama 38, 40 ili 42.



Tijelo tinejdžerice

Za ovu je priliku Fast angažirao manekenke iz britanske agencije “+12 UK”, gdje posao čekaju punašne manekenke kojima se život ne vrti oko izgladnjivanja i obroka koje moraju preskočiti, nego žive i jedu poput svake druge normalne žene. Kada je prošle godine došao na tu ideju, tri dana prije revije otkaze su mu uručili stilist i modni direktor koji su odbili raditi s “debelim manekenkama”.

- Istina je, ističe Klarić, da je sve stvar osobnosti i stila, pa tako nekome odjeća na “povećim” manekenkama može izgledati privlačno, dok su nekom drugom puno draže “twiggice”.

- Problem je u tome što djevojke koje se bave manekenstvom, kako u svijetu tako i kod nas, stare između  15 i 22, 23 godine i one su uglavnom konfekcijski broj 36 ili 38 te visoke od 170 do 180 cm. One koje izlaze iz tih mjera niti se ne bave manekenstvom - objašnjava Klarić.

Dok žena koja nosi konfekcijski broj 38 ne mora izgledati pretjerano mršavo, slavni modni dizajneri često za svoje revije angažiraju manekenke koje će njihovih ruku djelo prikazati u “najboljem” svjetlu - u veličini 32 ili 34.

Istina je da odjeća manjeg broja izgleda simpatično, kao što su i cipele uvijek ljepše i privlačnije kada su malene. No, ako posegnete za predivnim cipelama broj 37, a vama treba 39, kakva korist imate od broja 37? Ipak, najviše žena nosi broj 39.

Realno, dizajneri koji traže punašne manekenke za svoje revije i dalje su rijetki, a kult mršavosti često uzima danak u sve većem broju oboljelih od anoreksije. Punašne manekenke rijedak su svijetli primjer koji bi trebalo slijediti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TY
Tyrael
13:49 23.02.2010.

Modni dizajneri su gay i mrsavice su tamo zbog njih jer vole djecacki izgled. Nema to veze s muskarcima.

OB
-obrisani-
16:34 22.02.2010.

Našao se Mark Fast pozvati debele modele... Kao da inače ne uzima mršavice.

AA
aha-aha
09:54 23.02.2010.

bilo kako bilo milina za oci da se malo odmore od onih mrsavica i zaista mi nisu jasni muski koji se pale na to