Megavodič kroz gastroskijališta

Donosimo vam najdetaljniji vodič kroz nacionalne specijalitete i pića u omiljenim skijaškim destinacijama

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta
05.12.2017.
u 12:00
Bez obzira na to odlučite li se zimovanje provesti u Francuskoj, Italiji, Austriji ili Švicarskoj, bitno je znati koje domaće delicije morate isprobati i koliko ćete za njih platiti. Među jeftinijim su restoranima oni u Austriji, dok su najskuplji u Švicarskoj
Pogledaj originalni članak

U mnogim razvikanim skijaškim središtima diljem Europe postoje restorani koji se mogu pohvaliti Michelinovim zvjezdicama u kojima se tri slijeda mogu pojesti za 30 do 40 eura. No kad ste već na skijanju, zašto ne isprobati nešto novo kao što su nacionalni specijaliteti s kojima ne možete pogriješiti. Donosimo vam detaljan vodič autohtonih delicija i njihovih cijena koje možete isprobati u skijaškim resortima u Francuskoj, Švicarskoj, Italiji i Austriji. Ne brinite, ako želite isprobati nešto novo, a sa sobom u restoran niste ponijeli gotovinu ili vam bankomat i mjenjačnica nisu u blizini jer svi primaju kartice kao što je Mastercard® kartica, nema razloga da propustite gastronomski doživljaj kao što su nacionalni specijaliteti.

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta

Bez obzira na to radi li se o obiteljskom odlasku na skijanje ili bordanju s ekipom, od odlaska na snježne destinacije svi očekuju odlične staze, finu hranu u lokalnim restoranima i zabavu u pivnicama, pubovima i noćnim klubovima. Lokacija je stvar afiniteta, nekima će prevagnuti fantastično skijalište, drugima će prioritet biti kvalitetan noćni život, dok će treći birati središta vrhunske gastronomije. Kako bilo, bitno je paziti na troškove. Zato vam dajemo savjet – ponesite svoju Mastercard karticu.

Ako ste odlučili zimovanje provesti u Francuskoj, gotovo u svakom restoranu najpopularnijih francuskih skijaških resorta kao što su Val Thorens, Les Deux Alpes, Espace Killy, Alpe d'Huez na jelovniku će se naći tartiflette. Evo kako ga na skijalištu Sainte Foy spravlja vrsni chef Christian Stevenson aka DJ BBQ, koji je dio kulinarskog tima Jamieja Olivera:

 

To nacionalno jelo s krumpirom i mnogo topljenog sira neodoljivo je, ali naručite ga samo ako ste nakon ručka odlučili popodne provesti u odmaranju i laganim šetnjama. Jelo je dosta zasitno jer se spravlja od krumpira, komadića prepržene slanine i luka preko kojeg se u pećnicu stavlja i kolut mekog sira pa kad se otopi, on poveže sastojke u neodoljivu kombinaciju. U restoranima francuskih skijališta taj specijalitet možete pojesti za desetak do petnaestak eura i ne brinite ako kod sebe nemate gotovine ili ne znate gdje je najbliža mjenjačnica.

Gotovo svi restorani u najpopularnijim francuskim skijalištima primaju kartice poput Mastercard kartica. Ako planirate i popodne provesti na skijama, svakako naručite Soupe Aux Callioux ili u slobodnom prijevodu ''kamenu juhu''. Spravlja se od mnogo vrsta povrća, a u lonac se ubacuje nekoliko okruglih kamenčića koji se pri kuhanju kotrljaju po loncu i služe kao prirodni mikser koji zgušnjava sastojke. To francusko nacionalno jelo možete naručiti za desetak eura u gotovo svim restoranima koji poslužuju domaće specijalitete. Ako ste ljubitelj slastica, nikako nemojte propustiti Tarte Aux Myrtilles, pitu od borovnice, koju možete naručiti za oko šest eura. Ako vas zanima kako se radi ova slastica, pogledajte video:

 

Ako se u restoranskoj ponudi nađe Pierre Chaude, dobit ćete vrući kamen na kojem ćete moći ispeći bilo koji komad mesa. To jelo nazivaju i "specijalitetom za druženje" jer naručite li ga, sami ćete spravljati mesnu deliciju, a najčešće je to steak koji ćete morati ispeći. To jelo, uz prilog kao što su prženi krumpirići te umak, stoji oko 25 eura. U francuskim skijalištima u ponudi restorana najčešće se nalazi crno vino mondeuse. Butelja u trgovinama na skijalištima stoji oko dvadeset eura, a dva decilitra u restoranu stoje petnaestak eura. Kao digestiv naručite Genepy, piće slično našem pelinkovcu, ali s autohtonim francuskim biljkama. Za čašicu tog aperitiva morat ćete izdvojiti oko sedam eura.

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta

U Švicarskoj gotovo svaki restoran nudit će vam ''raclette'' što bi se moglo prevesti kao ''strugalica'' ili ''špahtla''. Dakle, na stolu ćete dobiti male stilizirane špahtlice na kojima možete ugrijati sir ili će vam jednostavno dati pola koluta velikog sira pa ćete stranu na kojoj je sir rezan, okrenuti prema izvoru topline. Ubrzo će postati mekan i lagano zapečen, pa ćete taj sloj nožem ostrugati po kuhanim krumpirima. Uz to ćete dobiti mnogo raznog povrća, lisnatih salata, sitnih kiselih krastavaca i ukiseljenih lučica, kao i suhomesnati narezak. Uz taj specijalitet Švicarci se druže satima dok tope komade sira, a ako ga želite isprobati u nekom od poznatih švicarskih skijališta kao što su Zermatt, Saas Fee, St. Moritz ili Verbier, morat ćete izdvojiti osam eura. Nađete li se u jednom od tih popularnih skijališta, svakako kušajte rösti. To jelo nekad su za doručak jeli farmeri koji su živjeli u Bernu, no danas ga Švicarci smatraju nacionalnim jelom. Spravlja se od naribanog krumpira i idealan je prilog uz špinat i pečena jaja. U švicarskim skijalištima možete probati rösti s crnim tartufom i pečenim jajima i to za dvadesetak eura.

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta

Ako se već nađete u švicarskim Alpama, nikako nemojte propustiti Älplermagronen odnosno makarone sa sirom u kojima može biti i krumpir, prženi luk, komadići slanine i otopljeni sir. Uz taj specijalitet tradicionalno se poslužuje umak od jabuke umjesto salate i povrća. Poželite li se počastiti Älplermagronenom, za to ćete morati izdvojiti oko 25 eura za porciju. Ako se pak odlučite za fondue, izgledat će zanimljivo, a zapravo ćete jesti kruh umočen u topljeni sir. Fondue je švicarsko nacionalno jelo još od tridesetih godina prošlog stoljeća, a popularizirali su ga Amerikanci šezdesetih godina. Švicarci su poznati kao veliki ljubitelji alkoholnih pića pa tako još iz 17. stoljeća seže poslovnica: "Piješ kao Švicarac." Danas su stvari nešto drukčije, a Švicarcima je ispijanje pića kao što su vino, pivo i likeri postalo strast. Od bijelih vina posebno su ponosni na Petite Arvine, koje dolazi iz regije Valais. Za čašu tog lokalnog bijelog vina treba izdvojiti oko sedam eura. Od crnih vina najveći udio u proizvodnji ima Pinot Noir, koji možete piti već za osam eura po čaši. Od rakija, kao digestiv izvrsna je ona od višnje, kao i viljamovka. Nemojte propustiti kušati ni Alpenbitter. To je biljni liker spravljen od 42 vrste ljekovitih biljaka i ima čak 30 posto alkohola, a čašicu tog pića platit ćete desetak eura.

Ako ste ljubitelj talijanskih skijališta kao što su Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Madonna di Campiglio, Alta Badia i Breuil-Cervinia svakako kušajte palentu. Fina, sporo kuhana, od svježe mljevenog kukuruza podloga je na koju se stavlja divljač, govedina ili ragu od svinjetine i šumskih gljiva ili pak fontina sira.

Pogledajte kako taj specijalitet s gljivama radi omiljeni talijanski kuhar Gennaro Contaldo

 

To jednostavno jelo nekad je bilo omiljena poslastica talijanskih farmera i radnika, a danas taj specijalitet možete kušati u gotovo svim restoranima talijanskih skijališta. Za porciju palente sa šumskim gljivama izdvojit ćete oko 15 eura. Uz klasične talijanske specijalitete kao što su rižota, paste, pizze i lazanje, nikako nemojte otići kući da niste kušali bresaolu.

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta

Mnogi bresaolu smatraju kraljem narezaka, a to je zapravo sušena junetina iz Valtelline, s finim začinima, koja je u pušnici provela tri mjeseca. Izvrsna je u kombinaciji sa salatom od crvenog radiča, a za porciju tog predjela platit ćete petnaestak eura. Ako skijate u Italiji svakako probajte i strangoloprete, kuglice kruha umočenog u mlijeko, s kaduljom, špinatom i muškatnim oraščićem. To jelo u talijanskim skijalištima stoji oko 12 eura. Talijani su prvaci svijeta prema ispijenoj količini vina po glavi stanovnika jer popiju 70 litara godišnje, a ta je zemlja drugi najveći proizvođač vina na svijetu. Lagrein, crno vino iz južnog Tirola, izvrsno je uz većinu jela, a čaša tog vina stoji desetak eura. Dvadeset vinskih regija Italije odgovara njezinim administrativnim regijama, a svaka od njih proizvodi vino s vlastitim ˝štihom˝. Najhvaljenije boce potječu iz Piedmonta u kojem se proizvode izvanredna crna vina od sorte grožđa nebbiolo, te iz Toskane – regije pitoresknih brežuljaka i domovine chiantija. No tu su i odlična talijanska ale piva iz sve brojnijih malih pivnica. Pola litre takvog piva stoji oko sedam eura. Alta Badia je skijalište koje nudi najviše talijanskih specijaliteta, a tamo rade i neki od najboljih svjetskih kulinarskih chefova koji su nagrađeni s čak dvadeset Michelinovih zvjezdica.

Hrvatima je najomiljenija skijaška destinacija Austrija, a neka od najpopularnijih skijaških resorta su Alpbach, Saalbach, St. Anton, Nassfeld i Bad Kleinkirchheim. Neizbježni specijalitet koji morate probati svakako je tirolski gröstl. To tradicionalno jelo spravlja se od prženog krumpira, luka i mesa. Umjesto slanine, možete zatražiti da vam ga spreme s pršutom, svinjetinom ili govedinom. Začinsko bilje poput mažurana, paprike i peršina dat će ovom jelu dodatnu čar. Preko jela stavlja se i jaje koje se prži tako da žumanjak ostane mekan i na tanjuru se razlije preko ostalih sastojaka. Porcija tog austrijskog specijaliteta stoji oko devet eura. Ne možete pogriješiti ni s klasičnim bečkim telećim odreskom koji s prilogom stoji oko sedam eura.

Foto: Promo
Megavodič kroz gastroskijališta

Umjesto pite od jabuka uzmite germknedle s preljevom od vanilije, a taj desert stoji oko šest eura. Jedno od najprepoznatljivijih austrijskih vina svakako je Grüner Veltliner. Za to bijelo vino do devedesetih godina prošlog stoljeća jedva da je itko izvan Austrije i čuo, dok danas mnogi poznati restorani diljem svijeta poslužuju upravo to vino. Dva decilitra Grüner Veltlinera stoji malo više od dva eura. Umjesto Jägermeistera probajte Jägertee koji košta 4,5 eura. Ova vrsta kuhanog vina će vas potpuno oduševiti. I ne zaboravite, skijaške karte praktički svuda mogu se kupiti karticom, a karticom je moguće plaćati i iznajmljivanje opreme, smještaj, hranu u restoranima kao i namirnice u lokalnim supermarketima. Štoviše, plaćanje karticom na većini POS terminala obično je bez naknade, a na nekima je moguće bez naknade podizati gotovinu s bankomata, pa nema smisla posjećivati mjenjačnice prije puta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr