Djeca vegani rjeđe na udaru dijabetesa, astme i anemije

Djeca vegani rjeđe na udaru dijabetesa, astme i anemije
31.10.2009.
u 11:00
Ne samo što djeci nisu potrebni meso i mlijeko nego im je i mnogo bolje bez njih, tvrde vegani.
Pogledaj originalni članak

Osim što se obilježava kao blagdan Svi sveti, 1. studenog je i Svjetski veganski dan. Zagovornici veganskog načina života često ističu da je osnovna zabluda učiti djecu kako “moraju jesti životinjsko meso i mliječne proizvode da bi izrasla jaka i zdrava”. Vegani tvrde kako djeca koja se odgajaju da ne konzumiraju životinjske proizvode, među kojima su meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, mogu dobiti sve esencijalne nutrijente za pravilan razvoj iz biljnih izvora. “Djeci ne samo što nisu potrebni životinjski proizvodi nego im je i mnogo bolje bez njih”, kažu vegani.

Mnoga djeca othranjena na tradicionalnoj prehrani punoj kolesterola i rafiniranih masnoća pokazuju simptome srčanih bolesti, najčešćega uzroka smrti odraslih, već pri polasku u prvi razred. Jedna je epidemiološka studija otkrila znatne količine kolesterola i masti u arterijama u većine djece mlađe od pet godina. Djeca koja se hrane kao vegani mogu se zaštititi od takvih rizika. Za njih je mnogo manje vjerojatno da će u djetinjstvu oboljeti od bolesti kao što su astma, anemija uzrokovana nedostatkom željeza te dijabetesa i manje su podložna infekcijama uha i kolikama.

Veganski način prehrane ima i drugih prednosti: vegani su zaštićeni od E. coli, smrtonosne bakterije zbog koje se samo u SAD-u svake godine pojavi više od 20.000 infekcija iz zaraženoga mesa.

Veganska prehrana čini dobro i u trudnoći jer pozitivno djeluje na majku i dijete. U trudnoći bez obzira na vrstu prehrane treba posebno paziti da je prehrana zdrava i uravnotežena i vegetarijanstvo ne smije biti izgovor za rigorozne dijete u kojima nedostaju osnovne namirnice. Raznovrsna, cjelovita veganska prehrana priskrbit će sve hranjive tvari koje tijelo traži tijekom trudnoće, dojenja, djetinjstva i puberteta pa sve do odrasle dobi. Više je istraživanja pokazalo da žene vegani imaju zdrave trudnoće i da su im djeca u prosjeku naprednija. Tisuće zdrave djece odgojene na ovoj prehrani – ističu vegani – mogu očekivati natprosječno zdravlje u odrasloj dobi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NI
Nik
11:13 31.10.2009.

Nahrani ti zelenjavom čovjeka koji ide svaki dan u šumu piliti drva. Možeš biti vegan, ako se uopće ne krećeš.

RO
romictea
12:09 31.10.2009.

konzumirati sve ali umijereno, nisu problem proteini iz mesa vec njihova kolicina, nisu problem maasti vec njihova kolicina, nisu problem ugljikohidrati vec njihova kolicina, nije problem alkohol vec konzumirana kolicina. Dakle vegani propagiraju jednostranu ishranu sto je lose jer se javljaju drugi zdravstveni problemi poput anemije, nedostaka energije itd itd. Zivio sam izvjesno vrijeme uz zajednicu vegeterijanaca ali i oni su u bolesti (i kod gripe ili ozbiljnije prehlade) prelazili na mesne obroke da ojacvaju organizam, makar su to ponekada bile samo mesne juhe.

TH
than
11:24 31.10.2009.

Kao prvo apsolutno sam protiv toga, a kao drugo probaj ti natjerati dijete da jede samo povrce. Prakticki nemoguca misija, osim, ako ga se ne miti masom slatkisa.