praznici

Djeca čekaju kamp i uživanciju u onome što najviše vole

Foto: Arhiv Dječjeg kampa Šimuni
Dječji kamp
10.06.2015.
u 13:14
Za djecu koja vole eksperimente tu je Fora znanstveni kamp, za aktivne sportski kampovi, a za one željne novih iskustva avanturistički
Pogledaj originalni članak

Svaki se roditelj krajem školske godine zapita kako će mu dijete provesti ljetne praznike. Rijetko tko dva i pol mjeseca može provesti s djecom na moru, a nemaju svi ni bake i djedove... Umjesto idilične slike veselih dječjih praznika, za mnoge roditelje taj je predugi period dječje "slobode" prava noćna mora. Nisu spokojni na poslu jer dijete je često samo kod kuće. I dosađuje se.

Nemili pratitelji ljeta

I stručnjaci smatraju da dugi ljetni praznici štete skladnom akademskom razvoju djeteta, jer dijete se (posebno ono u nižim razredima) "oduči" od krucijalnih vještina, među kojima su i one najvažnije poput pisanje i matematika. Termin "ljetni obrazovni gubitak" označava taj zamijećeni, i u brojnim istraživanjima dokumentirani, pad akademskog nivoa djeteta, zabilježen nakon školskih ferija.

Naravno, praznici i postoje kako bi djeca bila slobodna i radila ono što vole, ali treba znati da je postojeći kalendar praznika nastao u vremenu kada su obitelji živjele od poljoprivrede, pa su djeca ljeti bila pošteđena škole kako bi mogla pomoći roditeljima u polju. No, danas su druga vremena, a privlačnost televizijskih i kompjutorskih ekrana, izležavanje i dugotrajna dosada djeci su ne tako lijepi pratitelji ljeta.

Djeca su sama kod kuće, prepuštena sebi, roditelji su na poslu, a svi željno čekaju odlazak na odmor. To ne samo da šteti onome što je dijete već naučilo nego je i iznimno nezdravo za lokomotorni sustav, socijalne vještine i opći osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Ljetni kampovi, kakve je generacija današnjih roditelja samo gledala u američkim filmovima, zdrava su i konstruktivna alternativa kućnoj dosadi, pa i kod nas postaju uobičajeniji način ljetne uživancije za djecu, mjesto ugodne zabave u društvu vršnjaka. Od ovog ljeta tu su i Radost junior kampovi za djecu.

Avanture ili roboti?

Ako dijete sanja epruvete, robote, eksplozije i urnebesne izume budućnosti, za njega je Fora znanstveni kamp i/ili Robotički kamp.

Za djecu koja žele upoznavati nove krajeve, običaje i iskusiti nešto novo, idealno ljeto bit će ono u Avanturističkom kampu. Tamo ih čeka mnoštvo uzbudljivih aktivnosti: viteške igre, turniri u streličarstvu, orijentacijske utrke, ali i svakodnevno kupanje na bazenima Terma Jezerčica.

Za vrlo aktivnu djecu, onu koja nikada ne miruju, idealan je sportski kamp s puno zabavnih i kreativnih sportskih igara, s raznim sportovima, a boravak u prirodu potaknut će djetetov razvoj, očuvati ga u dobroj formi i činiti da bude zadovoljno i nasmijano.

Informacije o Radost junior kampovima za djecu možete pronaći na adresi www.vecernji.hr/juniorkampovi, putem adrese e-pošte: juniorkampovi@vecernji.net ili na broju telefona: 01 553 0749.

>>Najbolji provod za vaše odvažno dijete!

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SM
smoking
18:46 12.06.2015.

Bila bih zahvala za koju preporuku kampa za tinejđere, posebno ako netko ima dobea iskustva s tim!