dobro je znati

Dijete vam ovako sjedi? Morate odmah reagirati

Foto: Thinkstock
Dijete vam ovako sjedi? Morate odmah reagirati
26.04.2017.
u 12:25
Većina roditelja ne prepoznaje opasnosti sjedenja u takvom položaju.
Pogledaj originalni članak

Djeca obožavaju sjediti na podu, a sjedenje u tzv. W položaju, s koljenima na podu i petama iza sebe, vrlo je čest odabir položaja mališana.

Iz puzajućeg ili polusjedećeg položaja, djeca se često spuštaju na stražnjicu sa savijenim koljenima i stopalima sa strane stražnjice, dok im koljena padaju u položaj koji upravo podsjeća na izgled slova W. 

Ipak, većina roditelja ne prepoznaje opasnosti sjedenja u takvom položaju.

W položaj vrlo je nepovoljan za razvoj djeteta te bi ga svakako trebalo izbjegavati jer može povećati rizik od nastanka ortopedskih problema, kašnjenja u razvoju posturalne kontrole i stabilnosti te motoričkih sposobnosti.

Kako biste spriječili da dijete sjedi u takvom položaju i onda kada nije pored vas, dijete biste trebali spriječiti u tome da razvije naviku sjedenja u tom položaju. Svakako ga odmah opomenite da promijeni položaj, primjerice, neka sjedi na petama ili stavi obje noge ravno ili u stranu s koljenima na jednoj strani. 

Dugotrajno i često sjedenje u “W položaju” stavlja poseban pritisak i može imati utjecaj na moguće povrede kukova, povrede tetiva, opasnost od unutarnjih rotacija kostiju, povrede stopala. Spriječite to na vrijeme...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
14:32 26.04.2017.

Kakva hrpa besmislica. Jeste li vi doktorica, Linda? Imate li licencu za davanje zdravstvenih savjeta?

Avatar Maxich
Maxich
15:07 26.04.2017.

moje dijete sjedi svakako. i motorički je izrazito spretno, poput malog majmuna. ovakvi članci su beskorisni i iritantni.

Avatar Ruanda2013
Ruanda2013
15:07 26.04.2017.

jednostavno obožavam ove koji daju savjete i preporučuju kako odgajati djecu, kako se trebaju ponašati, šta trebaju raditi i slično...