pijana djeca

Dijete mi je kući došlo 
mrtvo pijano, svjedoči 
sve više užasnutih mama

Foto: Thinkstock
Pijanstvo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.05.2013., Zagreb - U Hrvatskoj odvjetnickoj komori pravobranitelji za djecu predstavili su zbornik Dijete u pravosudnom postupku koji je vodic kako treba djecu ispitivati na sudu kad su zrtve ili svjedoci. Gordana Buljan Flander. Photo: Goran Stanzl/P
Foto: Shutterstock
Female alcoholic downing a row of shots
02.10.2014.
u 22:21
Misle da su neranjivi, žele instant-popularnost, skloni su ekstremima
Pogledaj originalni članak

Bio je rođendan najbolje prijateljice i 15-godišnjakinja je taj petak molila da ostane vani sat dulje, do 23 sata. Bit će, moljakala je, u kvartu, otići će na sok...

Roditelji su popustili, a nekoliko sati poslije gorko su se pokajali.

– Oko 22 sata nazvala nas je ta prijateljica, slavljenica, da su u kafiću, da je naša kći pijana i da dođemo po nju. Suprug je odjurio, a prizori koje sam vidjela kad ju je izvlačio iz auta nikad neću zaboraviti. Nije znala za sebe, više ju je nosio nego što je hodala, nepovezano je govorila, nekontrolirano vikala, a na trenutke padala u neko polusvjesno stanje. Strahota. Prvo smo se užasno uplašili. Tuširali smo je, borili se da ostane budna, tjerali je da povraća... Ljutnja je došla poslije – kaže majka koja je i danima poslije bila u šoku.

– Ne mogu vjerovati da je pila, ne mogu vjerovati da su im u kafiću uopće točili alkohol. U društvu ih je bilo petero, nitko stariji od 16. Djevojčice se dotjeruju i znam da izgledaju starije od svoje dobi, ali opet... Pitam se i što smo joj mi propustili reći, objasniti. Puštamo je da ostane vani do 22 sata i samo izuzetno, ali teško je kad vas dijete suoči s argumentom kako svi drugi mogu, a vi jedini zabranjujete – iskrena je majka koja sa starijom kćeri nije imala sličnih iskušenja.

Prvo pijanstvo

Nije, dakako, jedina koju je, unatoč zabrani prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, dijete šokiralo pijanstvom u ranoj tinejdžerskoj dobi. Društvo smo koje se prijateljski odnosi prema alkoholu, a zakon i kazne, očito, nisu dovoljna brana.

– Slučaj o kojem govorite spada u incidente. To nikako nije praksa, ugostitelji jako paze kome toče alkohol – uvjerava Nenad Šepak, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba. – Kazne su velike i nitko ih ne želi riskirati. Za točenje alkohola maloljetnicima trgovačko društvo može dobiti od pet do čak sto tisuća kazne, obrtnik od tri do 15.000, a mandatna kazna je 1500 kuna. Problem je u dućanima koji rade od 0 do 24. Uzrast o kojem govorite ima džeparac i njima je u lokalima skupo. Oni koji piju, ne piju u kafićima, nego već dođu pod utjecajem alkohola. Istina je da mi nemamo pravo tražiti osobnu iskaznicu, ali, vjerujte mi, kolege paze da se odredba o 18 godina poštuje i, ako postoji dvojba, gosta se jednostavno pita za godine – tvrdi Šepak.

Ne zna se u kojoj mjeri zabranu krše trgovci i ugostitelji, a u kojoj se mjeri djeca dovijaju na druge načine, ali očito je da je alkohol dostupan svim generacijama. To potvrđuje i europsko istraživanje o pušenju, pijenju i rizičnim čimbenicima među učenicima, koje mlade u Hrvatskoj svrstava u gornju trećinu ljestvice po učestalosti pijenja.

Alkoholna koma

Pri tome, dječaci najčešće konzumiraju pivo. Za dječju pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić krivac nije jedan.

– Više ih je, od nedosljedne provedbe zakona do učestalog i agresivnog oglašavanja piva kojem su djeca u Hrvatskoj svakodnevno izložena. Izrazito smo nezadovoljni normativnim rješenjima u odnosu na reklamiranje piva, a smatramo ih donekle i suodgovornim za zabrinjavajuće visoku učestalost pijenja kod djece. Naša višegodišnja nastojanja da se uvedu ograničenja za oglašavanje piva još nisu urodila plodom i krajem 2013. obratili smo se i Vladi.

Očito je, sve upućuje na potrebu da MUP i inspekcijske službe redovito provode nadzor – apelira pravobraniteljica za djecu čiji se ured naslušao pritužbi građana na alkoholizirane maloljetnike, ali i liječnika koji u noćnim satima pomažu djeci gotovo u stanju alkoholne kome.

Nerijetko su to već đaci viših razreda osnovne škole.

– Da, dobna granica definitivno se spušta. To su godine kad se fokus prebacuje s roditelja na vršnjake, vršnjački je utjecaj sve veći i zato je jako bitno u kakvom se društvu dijete kreće, kakvoj grupi pripada – kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

>>Očajna mama: Dijete mi se umalo ugušilo u vlastitoj bljuvotini! Što da radim?

>>'Roditelji, brinite gdje su vam djeca. Mogu postati žrtve kaznenih djela

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LP
leonard.petrovic
22:33 02.10.2014.

To je kad ne znaju mjeru...