Vazmeno trodnevlje

Danas je Veliki petak: Evo što vjernici danas obilježavaju

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Danas je Veliki petak: Evo što vjernici danas obilježavaju
Autori Vecernji.hr, Hina
19.04.2019.
u 07:00
Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja
Pogledaj originalni članak

Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti. Taj dan ne služe se mise nego obilježava muka Gospodnja. Također, liturgija Crkve ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla i grijeha koje pritišće čovječanstvo i kako bi se ponovno, u svjetlu Božje Riječi i potpomognuta dojmljivim liturgijskim činima, spomenula Kristovih patnji.

Nakon izvješća o muci Kristovoj moli se za nakane Crkve, klanja se Križu i pristupa euharistiji, blagujući čestice koje su pohranjene na Misi večere Gospodnje prethodnoga dana. Kako bi se izrazila ljubav i dioništvo vjernika s patnjama Kristovim, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti, procesije i svete predstave koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskoga sudioništva u Kristovoj žrtvi.

Video: Pitali smo građane koliko poznaju Uskršnje blagdane

Među tim pobožnostima posebno se ističe križni put, koji je obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura. 

Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. 

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. pričest. Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!" Na to narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!" Veliki petak smatra se i zapovjednim danom posta, pa tako mnogi vjernici te dane poste samo o kruhu i vodi.

Pogledajte video: Kardinal Josip Bozanić predvodio misu povodom blagdana Svih svetih

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ST
Stipan
09:06 19.04.2019.

Po većini komentara mi se čini da se vjeruje u sveto trojstvo Marx, Lenjin, Tito i da su postali od majmuna. Stvarno su uspjeli da vam isperu mozak.

Avatar Parousia
Parousia
07:50 19.04.2019.

Posl.Hebrejima(4,14-16;5,7-9)"Braco:imajuci velikog svecenika koji prodrije kroz nebesa-Isusa,Sina Bozjeg-cvrsto se drzimo vjere.Ta nemamo takva velikog svecenika koji nebi mogao biti supatnik u nasim slabostima,nego poput nas iskusavana svime,osim grijehom.Pristupajmo dakle smjelo prijestolju milosti da primimo milosrdje i milost nadjemo za pomoc u pravi cas!Ta Krist je u dane svoga zemaljskog zivota sa silnik vapajem i suzama prikazao molitvu i prosnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti.I bi uslisan zbog svoje predanosti:premda je Sin,iz onoga sto prepati,naviknu slusati i,postigavsi savrsenstvo,posta svima koji ga slusaju zacetnik vjecnoga spasenja."

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
07:43 19.04.2019.

" Put, istina i život "