Zanimljivo...

Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?
20.03.2022.
u 07:00
Iako smo učili da počinje 21. ožujka, u zadnjih se dvadesetak godina to promijenilo pa je prvi dan proljeća jedan dan prije, 20. ožujka....
Pogledaj originalni članak

Bez obzira cvjetaju li već magnolije i jesu li temperature dosegle proljetne ili to tek iščekujemo, danas; u nedjelju 20. ožujka u 16 sati i 33 minute; službeno počinje proljeće!

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba; osim jeseni koja počinje 23.; počinju 21. u mjesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije, zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba; meteorološke i astronomske. 

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri mjeseca. Tom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca; pa nam ove godine na primjer proljeće stiže danas poslijepodne.

Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto nekada ne dođe 21. ožujka?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:07 20.03.2022.

Gluposti. Bezvezno pametovanje.

Avatar fidelio
fidelio
09:25 20.03.2022.

Tipična ljudska prepotencija - mi ćemo prirodi reći kad da krene s proljećem. I da joj nije palo na pamet početi 21, jel to jasno :)

AU
austrougarskigeneral
10:01 20.03.2022.

Sretan 1 dan proljeca