OPREZNO U PROMETU

Danas je Nacionalni dan bez mobitela u prometu: Nemojte riskirati život radi mobitela

Danas je Nacionalni dan bez mobitela u prometu: Nemojte riskirati život radi mobitela
21.10.2019.
u 06:55
Danas se održava treći zaredom Nacionalni dan bez mobitela u prometu iniciran od strane Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.
Pogledaj originalni članak

Projekt 'Dan bez mobitela u prometu' provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane svih sudionika u prometu - vozača, biciklista i pješaka. Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91% vozača, 33% biciklista i 50% pješaka. Svi su oni više usredotočeni na ekran pametnog telefona, a ne na promet. 

Spomenuti podaci su iz istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu koje je provedeno 2017. godina, a pokazalo je da čak trećina biciklista telefonira u vožnji. Zabrinjavajući je podatak da oko 40% građana ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o kaznama koje bi očito trebale biti veće kako bi sudionici u prometu osvijestili opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu. 

Odgovaranje na SMS poruke vozaču oduzima pozornost na najmanje 5 sekundi što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača. Također, smanjena pozornost vozača koji vozi i telefonira jedna je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima 1 promil alkohola, čime vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste 9 puta. Sve su to podaci poznati Hrvatskoj udruzi menadžera sigurnosti koja je i inicirala pokretanje Nacionalnog dana bez mobitela u prometu, želeći time povećati svijest o opasnostima koje donosi korištenje mobitela u prometu te smanjiti broj nesreća uzrokovanih njihovim korištenjem. 

Odbor je o prijedlogu HUMS-a zatražio i dobio pozitivno mišljenje resornog Ministarstva unutarnjih poslova. MUP ističe da proglašenje 21. Nacionalnim danom bez mobitela u prometu doživljava kao dodatni napor podizanju razini sigurnosti cestovnog prometa i daje mu bezrezervnu podršku. Svjesni opasnosti koje u prometu donosi korištenje mobitela Sabor je kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama povećao kazne za takvo ponašanje na tisuću kuna

U videu pogledajte koliko dobro muškarci poznaju ženske beauty proizvode. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.