Korizmeni jelovnik

Crikveničke rupice i rovinjski pučki savor: Tradicionalni recepti za jela od srdela koja obožavamo

Crikveničke rupice i rovinjski pučki savor: Tradicionalni recepti za jela od srdela koja obožavamo
19.02.2021.
u 07:00
Rupice su tradicionalno jelo karakteristično za dijelove gornjeg Primorja, a savor, koji je zapravo nastao iz potrebe da se produlji trajanje namirnici, volimo pripremati i iz čistog gušta. Kombinacija ova dva recepta vrlo je praktična jer - ostane li vam ribe od prvog recepta - možete je iskoristiti u drugom.
Pogledaj originalni članak

Štogod tko rekao, nama je srdela najfinija riba Jadranskoga mora i to na bilo koji način je pripremali. Kombinacija ova dva recepta vrlo je praktična jer, ostane li vam ribe od prvog recepta možete je iskoristiti u drugom.

Crikveničke rupice

Sastojci:

1 kg sitnih srdelica

1 vezica peršina

4 češnja češnjaka

kukuruzno i pšenično brašno

ulje za prženje

sol i papar

Foto: Shutterstock

Priprema:

Prvo očistite srdelice (ili zamolite u ribarnici da vam ih očiste), odstranite glave, operite ih i ocijedite. Nasjeckajte peršin i češnjak pa ih izmiješajte s paprom. Sad na otvoreni dlan složite pet-šest riba, pospite ih mješavinom češnjaka, papra i peršina pa pospite s obje vrste brašna. Pokrijte istim brojem srdelica, ponovo pospite brašnom i stiskom šake sve spojite u jednu cjelinu. Pržite u većoj količini vrućeg ulja pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Rupice poslužite uz salatu i priloge od kuhanog povrća.

Rovinjski pučki savor

Sastojci:

oko 1.2 kg svježih srdela

2-3 glavice luka

papar u zrnu, lovorov list

kapare (po želji)

1/2 l vina

1/2 l vinskog octa

malo brašna (za prženje)

krupna morska sol

Foto: Danijel Berković / Pixsell

Priprema:

Srdele očistite od glave, prosušite pa uvaljajte u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinova i sjemenskog ulja. Složite u dublju zdjelu. Luk koji ste narezali na ploške dinstajte desetak minuta na maslinovu ulju. Podlijte s 1/2 l octa, 1/2 l bijelog vina, dodajte papar u zrnu, grubu morsku sol i svježe listove lovora. Ostavite da kuha, ali ne da vrije. Neka temperatura bude stalno ispod temperature vrenja. Kada se sve reducira na polovicu ili barem 3/4, prelijte preko srdela. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, spremite u hladnjak. Ovako pripremljeni savor može stajati do 10 dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.