Čokolada ili čaša vode mogu ublažiti bol

Foto: Arhiv VL-a
Čokolada ili čaša vode mogu ublažiti bol
14.10.2009.
u 12:57
Dosad se vjerovalo da zaslađena hrana može ublažiti bolove. No, istraživanje je pokazalo da bol ublažava bilo kakva hrana ili piće.
Pogledaj originalni članak

Čokolada je nešto na što žene često pomisle kad su nesretne, kad pate, kad su "oni dani u mjesecu" ili, pak, kad ih nešto boli. Znanstvenici kažu da su ovaj put ženski instinkti u pravu. Naime, grickanje čokolade ili pijuckanje vode može ublažiti bolove.

Ako nam nešto što, dakle, pijemo ili jedemo pričinjava zadovoljstvo, kažu stručnjaci, to će nam skrenuti misli s boli. Iako je istraživanje koje je pokazalo ove rezultate provedeno na životinjama, znanstvenici su uvjereni da je učinak jednak i na ljude.

Dr. Peggy Mason sa Sveučilišta u Chicagu tvrdi da su štakori manje obraćali pažnju na bol dok su jeli čokoladu ili pili vodu.
- Učinak je bio vrlo snažan, a nije bio uzrokovan glađu niti žeđi.
Zaključak je, dakle, da hrana i piće mogu imati učinak tablete protiv bolova čak i ako glad nije prisutna.

Tijekom pokusa štakorima su davali čokoladu, zaslađenu vodu i čistu vodu, dok su im istovremeno grijali pod kaveza. Životinje su na zagrijavanje poda reagirale dizanjem šapica s poda.

No, dok su jeli ili pili nešto, štakori su puno rjeđe dizali šape s poda. Rezultati su bili isti bez obzira na to jesu li štakori jeli ili pili, što je opovrgnulo prijašnje mišljenje prema kojem samo zaslađena hrana i tekućina štite od boli.

Znanstvenici kažu da dio mozga, koji se naziva raphe magnus, ublažava bol dok osoba jede ili pije. To isto područje ublažava bol u snu ili tijekom obavljanja nužde.

Zbog ovoga će otkrića možda zubari i liječnici djeci prestati davati slatkiše. Jer, naime, isti bi učinak mogla imati i čaša vode.

Inače, 2005. godine je na Sveučilištu u Cincinnatiju dokazano da zaslađena hrana i piće smanjuju potencijalno štetan hormon glukokortikoid, koji mozak proizvodi kad je pod stresom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.