za izdržljivost

Cikla je čudotvorna namirnica za maratonce

Cikla je čudotvorna namirnica za maratonce
26.04.2012.
u 14:58
Sok od cikle, salata ili pečena poslastica – vrlo je zdrava i poželjna namirnica za profesionalce i rekreativce koji se bave dugotrajnim aerobnim aktivnostima
Pogledaj originalni članak

Cikla se pokazala kao snažno "gorivo" za trkače na duge pruge. Ovo korjenasto povrće sadržava puno nitrata koji, dokazano je prijašnjim istraživanjima, imaju velik učinak na izdržljivost i postizanje odličnih sportskih rezultata.

Istraživači sa sveučilišta u St. Luisu ispitivali su 11 volontera koji su na sobnoj traci za trčanje trčali pet kilometara.

Prije prve runde ispitanici su dobili obrok pečene cikle, a drugi put kad su trčali pojeli su količinski jednaku porciju brusnica koje su vrlo sličnog nutritivnog sastava kao cikla, ali nemaju toliko nitrata u sebi, piše Daily Mail

Nakon što su konzumirali brusnicu trkači su prosječno trčali 11,9 km/h, dok su nakon obroka s ciklom trčali 12,3 km/h. Zaključeno je i da atletičari koji su pojeli ciklu održavaju tempo na visokom nivou puno dulje, što je vjerni pokazatelj izdržljivosti. Sportašima je ova karakteristika vrlo bitna jer u vrhunskom sportu često odlučuju sitnice prije samog kraja meča ili utrke, pa znanstvenici preporučuju sportašima i rekreativcima da umjesto vode ili izotoničnih napitaka prije vježbanja popiju čašu soka od cikle!

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.