Ljetovanje je za mnoge Hrvate, koji tijekom godine uživaju u domaćoj kuhinji, prigoda da bar jednom iziđu na neku bolju večeru u restoran. Što kad ih domaćini zateknu couvertom – minijaturnom roladicom – koji nisu tražili i za koji nisu slutili da će im na kraju biti papreno naplaćen, čak 30 kuna po osobi?
– Bila sam uvjerena da je to besplatno kad su nam te roladice, punjene nekim namazom, iznijeli bez pitanja i upozorenja da se naplaćuje. Što li smo se tek iznenadili kad smo shvatili da se u računu od 380 kuna na taj neželjeni couvert odnosi čak 90 kuna – prenijela nam je čitateljica (podaci u redakciji), koja se još odmara na Jadranu. Tročlano društvance nije međutim jedino koje iz restorana izlazi s dvojbama o tomu naplaćuje ili se couvert ili ne i mora li se uopće uzeti?
Samo flaširana voda
Sonja Perić, vlasnica pulskoga restorana Valsabiona, u kojem su česti gosti svjetske zvijezde, kaže kako couvert i naplaćivanje postava stola isključivo ovise o vlasniku.
– Mi ga imamo, ali naša je politika da bude besplatan. Oni koji couvert naplaćuju, pak, u jelovnik obvezno moraju staviti cijenu kako bi gost to znao i imao mogućnost izbora.
Drugih pravila nema. Bila sam i u vrhunskim svjetskim restoranima koji nisu naplaćivali couvert, a i u mnogim posve prosječnima u kojima jesu – kaže S. Perić i tumači da je couvert i stolnjak, čaše, tanjuri te da se često miješa s tzv. pozdravom iz kuhinje – obično sitnim predjelom, kojim kuća časti.
Kako izbjeći neugodnost
Slično govori i Ilija Rkman iz društva Potrošač.
– Couvert koji je zasebna stavka s cijenom u jelovniku gost ima pravo odbiti. No kako ne bi bilo neugodnosti, dobro je prvo provjeriti naplaćuje li se dodatno. Ako se naplaćuje, svakako valja tražiti specificiran račun – savjetuje Rkman. Podjednako zatečeni ostanu i oni koji dožive da im se u restoranu nudi jedino voda u boci jer “iz slavine ne poslužuju”. Ni s vodom ne smije biti prisile, kaže Rkman, a vlasnica Valsabiona dodaje da dobar ugostitelj ne smije biti nasrtljiv.
– Cijela Pula pije flaširanu vodu, pa je savjetujemo i gostu, ali ako netko ne želi, jasno da će je dobiti u čaši.
Cijeli je ručak bio 380, od čega couvert 90 kuna
Kremlj u hibridnom ratu s Hrvatskom: Otkriven prvi ruski portal za dezinformiranje Hrvata
Portal ne proizvodi sadržaj, već se on kopira iz tri izvora: s Telegrama, ruskih novinskih agencija, ali i vijesti s domaćih ili EU stranica koje su kritične prema 'Zapadu'.
Tko je tajanstvena supruga Nikole Grmoje? Radi kao profesorica, a danas imaju poseban razlog za slavlje
Nikola Grmoja sa suprugom Pavom danas slavi 17. godišnjicu braka
Slavni sportaš iz susjedstva kojem ste se divili završio na psihijatriji. Uništio si je život i brak
Poslije aktivne karijere okušao se u trenerskim vodama, ali je u Poljskoj dobio otkaz zbog optužbi o novim problemima s alkoholizmom
Evo koliko minuta tjedno trebate provesti u prirodi da biste se osjećali odlično, nekima je ovo pravi izazov!
Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći
Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?
Hrvati će ionako nositi paštete u restoran kad kriza stisne malo jače.