kuhinja Vinka Frlana

Chef od svojih učenika ne krije ni male ni velike tajne, ni trikove koje zna

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.05.2015. Rukavac - U stanciji Kovacici odrzava se kulinarska radionica pod strucnim vodstvom Vinka Frlana chefa i vlasnika restorana. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.05.2015. Rukavac - U stanciji Kovacici odrzava se kulinarska radionica pod strucnim vodstvom Vinka Frlana chefa i vlasnika restorana. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.05.2015. Rukavac - U stanciji Kovacici odrzava se kulinarska radionica pod strucnim vodstvom Vinka Frlana chefa i vlasnika restorana. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.05.2015. Rukavac - U stanciji Kovacici odrzava se kulinarska radionica pod strucnim vodstvom Vinka Frlana chefa i vlasnika restorana. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
06.05.2015. Rukavac - U stanciji Kovacici odrzava se kulinarska radionica pod strucnim vodstvom Vinka Frlana chefa i vlasnika restorana. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
16.05.2015.
u 23:00
Nema knjiga, recepata i interneta koji mogu zamijeniti druženje u kuhinji
Pogledaj originalni članak

Kad su se prvi put sreli u kuhinji chefa Vinka Frlana u restoranu "Stancija Kovačići" u Rukavcu, mjestašcu podno Učke, njih 11 kliknulo je na prvu. K Frlanovima, supružnicima Vinku i Danijeli, koji su staru obiteljsku kuću s kovačnicom, po čemu obitelj ima i nadimak Kovačići, uredili u smještajni objekt s pet soba i restoranom, dovela ih je strast prema kuhanju.

Tradicija i autohtona jela

Ovoga proljeća, četvrti put zaredom, kod chefa Vinka organizirana je škola kuhanja za one koji žele unaprijediti svoje kulinarske sposobnosti jer jednako koliko vole dobro jesti vole i pripremati slasne zalogaje za obitelj i prijatelje. Petero inženjera raznih struka: Sanja Jurčić, Mladen Bakula, Klaudio Beni, Danko Crnčević i Marin Škufca, stomatolog Ivan Zimmermann, odvjetnik Velimir Šoštarić, fakultetski profesor Alen Jugović, viša medicinska sestra i nastavnica Danijela Tibljaš, zlatar i glazbenik Tonči Grabušić i novinarka Slavica Kleva – to je "Vinkovih jedanaest". Ljudi različitih godina, zanimanja, životnih interesa s pregačama i kuhačama uz lonce i tave – uživaju.

– U školi stavljamo poseban naglasak na tradicijska i autohtona jela našega kraja, pripremljena na moderan način. Primorska kuhinja je mediteranska, sezonska i kreativna, meso, riba, svježe lokalne namirnice, povrće, voće, aromatično začinsko i samoniklo bilje, neizostavno maslinovo ulje – nabraja Frlan koji od svojih učenika ne krije ni male ni velike tajne i trikove znane gastronomskim znalcima poput njega. Pod njegovim budnim okom učenici predano ispunjavaju svoje zadaće: mijesi se kruh, pirja luk, sjecka se, guli, reže, filetira, kuha i peče, a na kraju se pripremljena tri jela s maštovitim prilozima pojedu za zajedničkim stolom uz čašu dobrog vina. Pet tjedana svakog utorka navečer tri i pol sata provesti u kuhinji, ne zato što moraš nego zato što voliš, dovoljno govori o tome zašto smo tu, slažu se svi polaznici škole koja im, dodaju Marin i Slavica, dođe i kao antistres-terapija nakon napornog dana. Velimiru ni Učka nije prepreka, nije mu daleko doći iz Rovinja i stati za štednjak.

– Volim kuhati i često kuham obitelji, a biti u profesionalnoj kuhinju uz pravog chefa i od njega učiti, to je ostvarenje dugogodišnje želja – kaže V. Šoštarić. Osim strasti prema kuhanju i velike želje da svoje znanje nadograde novim spoznajama i idejama, svi redom ističu da "kuhinjsko druženje" ima posebnu draž i da nema tih recepata, knjiga ni interneta koji te mogu naučiti onome što naučiš na ovakvoj interaktivnoj radionici. I da ih je chef Vinko "zarazio" svojom filozofijom da u kuhanju ne postoje granice i da se strast, posvećenost i trud vide na tanjurima.

Završna večera

Škola u Stanciji Kovačići ne bi se školom zvala da njeni učenici nemaju završni ispit pa se svi već bruse za svečanu večeru koju će pripremiti za sebi drage ljude, obitelji i prijatelje koji će biti njihovi gosti u Stanciji. Pripremit će dva predjela, glavno jelo i desert, no što će se naći na meniju, ne otkrivaju – neka bude iznenađenje.

>> Voće za zdravlje, ljepotu i ljubav. Jagode treba probati i u salatama i rižotima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.