Na žlicu

Bezmesni dan: Miris gulaša od gljiva bacit će vas u trans, a jedan tanjur bit će dovoljan i najgladnijima

Foto: Vigor Klaić
Bezmesni dan: Miris gulaša od gljiva bacit će vas u trans, a jedan tanjur bit će dovoljan i najgladnijima
29.09.2022.
u 07:00
Gljive se mogu pripremiti na gotovo bezbroj načina, a da ujedno zadrže odličan okus i visoku hranjivu vrijednost. Bogat su izvor bjelančevina (posebice šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog podrijetla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana.
Pogledaj originalni članak

Vitamine B1, B2, B3, B5, C, prehrambena vlakna i minerali (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij)... Što vam još treba dok oko vas već sad svi šmrcaju i kašljucaju, a nitko ne da otvoriti prozor?! Raznovrsna i zdrava prehrana najbolji je način da svoje tijelo dovedete u top formu i pritom uživate u blagodatima koje jesen pruža za stolom.

Foto: Vigor Klaić

Gulaš od gljiva

Sastojci:

1 kg miješanih gljiva (zlatnih bukovača, šampinjona, vrganja, crnih truba, lisičarki)

500 g luka

2 češnja češnjaka

50-100 ml crnog vina

2 lista lovora

1 ljuta papričica

100 ml pasirane rajčice

1 -2 žličica dimljene mljevene paprike

1 žličica soli

svježe mljeveni papra

2 zgnječena klinčića

maslinovo ulje

voda ili povrtni temeljac, oko 700 ml

timijan

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

Svježe gljive narežite na manje komade, a sušene prelijte kipućom vodom. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša (posolite da prije omekša). Dodajte nasjeckani češnjak i gljive, promiješajte pa dodajte dimljenu papriku, timijan i papar. Posolite, dodajte vino pa kad alkohol ispari ubacite lovorov list, klinčiće, pasiranu rajčicu i pirjajte, uz dodavanje vode ili temeljca još 30 minuta. Poslužite uz palentu, a ako ipak ne možete bez mesa dobro će pasati uz svinjski lungić.

Foto: Vigor Klaić

Hrana kao lijek

Nekad ih obični smrtnici nisu smijeli dotaknuti, a kamoli jesti: Danas znamo odakle im božanski status!

Još od davnina ljudi su vjerovali da gljive posjeduju osobite moći, danas je to potkrijepljeno i znanstvenim dokazima. Egipćani su vjerovali da osiguravaju besmrtnost, a budući da su samo faraoni bili vrijedni ovakvih darova, običnim ljudima nije bilo dopušteno dirati, a kamoli jesti gljive. Danas znamo da su gljive "krcate" hranjivim sastojcima, a koriste se čak i u tretmanu osoba oboljelih od različitih vrsta malignih bolesti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.