Pakao celijakičara

Bezglutenska hrana mora biti pomno provjerena

Foto: Photos.com
Bezglutenska hrana mora biti pomno provjerena
12.06.2011.
u 13:35
Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva
Pogledaj originalni članak

Oboljeli od celijakije, autoimune bolesti, uzrokovane netolerancijom na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), pate od kronične upale crijeva. Sve je više djece s tom bolesti te intolerantnih na gluten u kojih bi se mogla razviti ta bolest. Prema nalazima istraživanja Massachusetts General Hospital u Bostonu ljudi rođeni između proljeća i ljeta, od ožujka do kolovoza, u sezoni alergija, imaju predispoziciju da obole.

Bolesnici trebaju posebnu hranu, bez najmanjeg traga glutena, a ona je vrlo skupa. Liječnici prepisuju do 10 kilograma bezglutenskog brašna na mjesec, no to je malo. Među proizvođačima je bezglutenske hrane dostupne na hrvatskom tržištu i Schar, no ti su proizvodi poprilično skupi. Proizvođači iz istočne Europe nude bezglutenske proizvode koji imaju 0,03 posto glutena, ali oni su opasni jer mogu izazvati reakciju kod oboljelih.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar nekakav
nekakav
17:52 12.06.2011.

čemu pretjerivati s ovom izuzetni rijetkom bolešću? čemu nas zasipaju člancima o tome?

LO
lojtra
19:10 12.06.2011.

Sačuvaj me bože ravne EU banane i bezglutenske hrane!