isprobajte!

Bez ribanja i puno muke: Ovo je najbolji trik za čišćenje zagorjelih tava

Foto: shutterstock
Bez ribanja i puno muke: Ovo je najbolji trik za čišćenje zagorjelih tava
09.06.2025.
u 10:30
Uz malo strpljenja, nekoliko osnovnih sastojaka i dozu kuhinjske znatiželje, vaša tava može opet zasjati.
Pogledaj originalni članak

Svatko tko se ikada upustio u kuhanje, barem jednom je doživio onaj trenutak užasa – misli odlutaju na TV, Instagram ili maštanje o putovanju, a iz kuhinje dopre zlokobno cvrčanje. Sljedeće što znate: umjesto večere, imate crni otisak katastrofe na dnu tave. Vatra, srećom, nije progutala kuhinju, ali tava izgleda kao da je preživjela apokalipsu. I tu kreće poznati niz reakcija: panika, psovka, voda u sudoper i čekanje čuda koje se ne događa, piše City Magazine

Ali prije nego što na brzinu Googlate "gdje kupiti novu tavu", dopustite nam da vas zaustavimo. Postoji trik – jednostavan, domaći, bez kemikalija, i što je najbolje – sve što vam treba već je u kuhinji. Spremni za spašavanje vaših tavica?

Što vam treba:

  • Soda bikarbona 
  • Kuhinjska sol 
  • Alkoholni ocat
  • Deterdžent za posuđe 
  • Papirnati ručnici 

Postupak:

  1. Osušite tavu: Ne započinjite s mokrom tavom – voda razrjeđuje sastojke i umanjuje efekt. Obrišite je suhim ručnikom.
  2. Pospite dno sodom bikarbonom i kuhinjskom soli: Soda djeluje kao blagi abraziv, sol dodatno struže i priprema površinu.
  3. Dodajte nekoliko kapi deterdženta: Ne pretjerujte – nekoliko kapi je dovoljno za razgradnju masnoće i dodatnu snagu.
  4. Lagano ribajte četkom ili žicom: Nema potrebe za agresijom – cilj je započeti proces, ne uništiti tavu.
  5. Prekrijte dno tave papirnatim ručnicima (2-3 sloja): Oni će zadržati vlagu i aktivne sastojke tamo gdje trebaju biti.
  6. Polako prelijte ocat preko ručnika: Ocat će reagirati sa sodom i započeti pjenušavu kemijsku reakciju. Ostavite 10–15 minuta.
  7. Uklonite ručnike.: S njih bi se trebala skinuti većina izgorenih ostataka. Dodajte još malo deterdženta i vode, nježno istrljajte i – uživajte u pogledu na spašenu tavu.

Zagorena tava nije kraj svijeta – samo izazov. Uz malo strpljenja, nekoliko osnovnih sastojaka i dozu kuhinjske znatiželje, vaša tava može opet zasjati. Sljedeći put kad zaboravite na vrijeme, sjetite se ovog vodiča.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.