Bojanje uskrsnih jaja jedan je od najljepših i najstarijih običaja vezanih uz ovaj blagdan. Tradicionalno, crvena boja ima posebno simbolično značenje, ali danas postoji mnoštvo tehnika i boja koje omogućuju kreativno ukrašavanje. Nažalost, većina gotovih boja dostupnih u trgovinama sadrži umjetne sastojke i kemikalije. No, postoji nekoliko potpuno prirodnih načina da jaja obojite u prekrasnu crvenu nijansu koristeći voće, začine i povrće. Evo kako to možete postići:
1. Sok od višanja: Ako želite intenzivnu crvenu boju, prirodan sok od višanja odličan je izbor. Postupak je vrlo jednostavan – jaja stavite u lonac, prelijte ih sokom od višanja te dodajte malo soli i octa kako bi se boja bolje primila. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne postignu željenu nijansu, a zatim ih ostavite da se ohlade u tekućini za još intenzivniju boju.
2. Mljevena paprika: Još jedan prirodni način bojanja je korištenje mljevene paprike. U litru vode dodajte četiri žlice slatke mljevene paprike, malo soli i octa, a zatim u tu mješavinu stavite jaja i skuhajte ih. Važno je ne koristiti ljutu papriku, jer bi njezin okus mogao prodrijeti kroz ljusku.
3. Lukovina: Ljuske crvenog i ljubičastog luka već se generacijama koriste za prirodno bojanje jaja. Jaja stavite u lonac, prelijte ih vodom i dodajte što više ljuski luka. Za još bogatiju boju možete ubaciti i nekoliko kriški sirove cikle. Dodajte malo soli i octa te kuhajte dok ne postignete željeni ton. Kad se jaja ohlade, premažite ih uljem kako bi dobila sjaj.
@marys_kouzina PASXALINA AVGA. As the Lenten period comes to a close, homes celebrating Orthodox Easter begin preparations for Easter Sunday An egg, the symbol of life encased in a hard shell much like the tomb Jesus was sealed in is dyed red on Holy Thursday representing the blood Jesus shed crucified on the cross. On Easter Sunday the “cracking of the egg” is a symbol of Jesus resurrection from the tomb. A few years ago, I learnt how to dye eggs naturally from @effigeorgia at @sydneyfoodsisters and I haven’t dyed them using powder dye since. I enjoy the process of putting onion skins aside during Lent knowing they’ll go to good use for Easter. It’s a very special process and the red hue is just brilliant! HOW TO: Collect as much brown and purple onion skins as possible and add the to a large pot (that you don’t mind getting stained). Cover with water and boil for approximately one hour until the water turns a deep orange colour. Add a cup of vinegar to the pot and allow the water to cool for approximately 30 minutes. Add the eggs to the pot and ensure they’re completely submerged. Place the pot back onto a simmer and allow them to boil and develop their deep red colour. This will take approximately 20 minutes. Carefully remove. Allow the eggs to dry then wipe olive oil. Kali Anastasi ♥️. #maryskouzina #easter #orthodoxeaster #eggs ♬ original sound - Mary’s Kouzina
4. Čaj od hibiskusa: Ako želite nježnu crveno-ljubičastu nijansu, isprobajte hibiskus čaj. Skuhajte jak čaj od hibiskusa u kojem ćete potopiti jaja. Ostavite ih u tekućini nekoliko sati ili čak preko noći kako biste dobili što intenzivniju boju. Ova metoda daje elegantne tonove i potpuno je prirodna.
@letsmakeitdelicious Trying hibiscus tea egg coloring 😍 🌌 Ingredients: eggs, water, hibiscus tea, vinegar. What do you think? ☺️ #easter #velykos #food #cooking #foodblogger #foodblog #maistas #recipe #recipes #lietuva #lithuania #easyrecipes #crafts #easterrecipes #eggs #coloringeggs ♬ Originalton - 𝔽𝕀ℕ𝔼𝕊𝕋 𝕄𝕌𝕊𝕀ℂ ❜ 𝔻𝕊