hrvatski ovčari

Bella je stvorena za ovčarenje, a život uz nju pun je ljubavi i veselja

Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
Foto: Iz obiteljskog albuma
Deanna Mitchell, Bella (1)
02.10.2012.
u 10:02
Još kao štene Bella je imala neiscrpnu energiju, a mozak joj je radio munjevitom brzinom. Znali su, čeka ih vrlo aktivan život.
Pogledaj originalni članak

Otkad je prvi put ugledala hrvatskog ovčara i zaljubila se u njega, Deanna Patricia Ann Mitchell iz Kanade znala je da želi imati tog psa. A sve je počelo jednom životnom sudbinom, koja je Deannu spojila s njezinim muškarcem iz snova. 

Na prvi pogled

–  Tko bi rekao da ću se udati baš za čovjeka koji se zove Vlado i koji je iz Hrvatske? U moj je život ušao 1993., a ja sam u Hrvatsku prvi put otišla 1996. U mjestu Karin kraj Zadra našli smo svoj mali raj. Ondje sam prvi put vidjela i hrvatske ovčare, odmah su me očarali ljepotom. Ti su se psi kretali s takvim samopouzdanjem i odlučnošću i postupali tako inteligentno da su me odmah osvojili. Znala sam da želim imati upravo takvog psa – priča Deanna.

Nakon tog iskustva, krenula je u potragu za svojim budućim savršenim štenetom. Tako je došla i do Bjelovara i uzgajivačnice Bartolovi Dvori.

– Tu sam upoznala mojeg dragog prijatelja Branka Šimića, danas nažalost pokojnog, koji se posvetio ovoj pasmini i uzgoju. I premda sam se trudila što više doznati o pasmini,  ipak nisam bila posve spremna za veliku pustolovinu koja nas je čekala – prisjeća se svega. A onda je stigla 2008. godina i taj dan.

– Napokon sam upoznala moju crnu djevojčicu, moju Bellu Bartolovi Dvori. Bila je jednostavno savršena. Nakon tečaja za štence bilo nam je jasno da ćemo morati voditi vrlo aktivan život,  jer Bella je imala neiscrpnu energiju, a mozak joj je radio munjevitom brzinom – priča Deanna. Počele su trenirati poslušnost, ali Belli je to ubrzo postalo dosadno. Ili je stvar ipak bila u meni, kaže Deanna. No, odluka je pala, vratile su se korijenima i okušale u radu s ovcama. Uz odlične trenere iz Tee Creek Training Centra, obje su brzo postale prave ovisnice o ovčarenju.

– Bella je pokazala prirodnu nadarenost, a ja sam se jednostavno zaljubila u rad s ovcama jer zaista je prekrasno gledati kako pas radi ono za što je stvoren – ističe Kanađanka koja se s Bellom natječe i u radu s ovcama i agilityju. Kako im ide, pokazat će i u Zagrebu na 2. radnom prvenstvu hrvatskih ovčara. 

Uvijek s obitelji

– Upoznala sam tako puno divnih ljudi, a Bella je postala pravi ambasador svoje domovine. Mnogi me pitaju kakav je to pas i od kuda dolazi. Nas dvije ćemo se potruditi da sjevernoamerički kontinent bolje upozna hrvatske ovčare – odlučna je Deanna. A Bella s ostalim članovima obitelji svake godine dolazi  u Hrvatsku, nekoliko puta godišnje na sunčanu Floridu, ali Kanada je njezin dom.

– Uz Bellu sam stekla puno novih iskustava, doživjela brojna uzbuđenja i  upoznala divne ljude koji su mi prijatelji i važan dio našeg života. Kao član obitelji, Bella s nama spava, jede, igra se s nama. Ne mogu zamisliti kakav bi nam bio život bez nje. Vjerojatno dosadan, i zato znam da je hrvatski ovčar pasmina za mene – sigurna je Deanna.

Deanna i Vlado žive na farmi, u kući staroj 200  godina. Imaju i dosta zemlje, ali ne uzgajaju životinje. Belli društvo pravi tek nekoliko pataka. Iako je u obitelji šestero djece, od odlaska najmlađeg sina kuća je ostala prazna. I tu prazninu Bella ispunjava svojim veseljem i ljubavlju.

>> Fu-rin-ka-zan napada poput vatre i nepobjediv je poput planine

>> Miška je pola moje duše, najbolje što mi se dogodilo u životu

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.