Sjedalica čuva glavu

Autosjedalice spašavaju dječje živote – uložite u njih

Foto: ''
Autosjedalice spašavaju dječje živote – uložite u njih
15.06.2011.
u 15:17
Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjem sjedalu, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici
Pogledaj originalni članak

Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa dječjih autosjedalica za 2011. godinu, testiranih u suradnji s drugim europskim nacionalnim autoklubovima. Ukupno 30 modela dječjih podvrgnuto je testovima sigurnosti, jednostavnosti uporabe i ergonomiji, ispitivanju štetnih sastojaka te testu čišćenja i završne obrade, a pojedinosti se mogu vidjeti na www.hak.hr.

Važnost autosjedalica neupitna je, u sudarima one spašavaju živote, i to 90 posto kad je riječ o novorođenčadi, a 70 posto u male djece.

Pritisak od tonu

Dijete teško pet kilograma u sudaru pri brzini vožnje od samo 25 km na sat izlijeće iz vozila ako nije vezano i udara snagom kao da ima 100 kilograma. Prevozi li se dijete tako da ga u naručju drži osoba teška 50 kilograma, njezina težina pri istoj brzini (množi se s brzinom kretanja) dobiva snagu od jedne tone, a ne treba biti fizičar da se zaključi koliko to može biti prignječenje na dijete. Zbog svega, zapanjuje koliko roditelja zanemaruje sigurnost vlastite djece prevozeći ih bez sjedalica i nevezane u automobilu.

– Dio roditelja jako se brine o tome, no postavljanje autosjedalice prilično je otežano šturim i općenitim uputama. Više od 95% ljudi koji dođu na Rodine preglede autosjedalica naprave neku grešku, bilo da ne postave sjedalicu dovoljno čvrsto ili dijete dovoljno čvrsto ne vežu, ili je ona neprimjerena dobi djeteta itd. A kakva je tek situacija s onima koji se i ne trude provjeriti sigurnost autosjedalice ili i nemaju sjedalicu?! – pita Ines Ostrihon iz udruge Roda, koja redovito provodi kontrole dječjih autosjedalica, jednom na mjesec u Zagrebu te povremeno u drugim gradovima. Sljedeća je provjera 18. lipnja od 10 do 12 sati na MUP-ovu parkiralištu u Heinzelovoj 98, potom tek u rujnu.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjem sjedalu, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici.

Kome kakve sjedalice

Dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina također nema što tražiti na prednjem sjedalu, a osim u klasičnoj autosjedalici, može sjediti na posebnom postolju prilagođenom svojoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom. Ako se veže pojasom na dvije točke vezivanja, nije potrebno upotrijebiti posebno postolje. Dijete do dvije godine može se voziti na prednjem sjedalu ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen, i to isključivo u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje. No iako zakon iznimno dopušta i prednja sjedala, najsigurnija su stražnja sjedala. Kazna za nepropisno prevoženje djece iznosi 500 kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.