tajna je u mirisu

Ako vam soba miriše na ruže, velika je vjerojatnost da ćete bolje učiti i pamtiti

Foto: shutterstock
Ako vam soba miriše na ruže, velika je vjerojatnost da ćete bolje učiti i pamtiti
16.02.2020.
u 07:00
Ruže i cvijeće općenito uljepšavaju prostor, a sada je novo istraživanje pokazalo da ruže imaju pozitivne posljedice na pamćenje.
Pogledaj originalni članak

Cvijet koji se najčešće poklanja su ruže, a sada je novo istraživanje pokazalo da miris ruža poboljšava rad mozga te pospješuje pamćenje i kognitivne sposobnosti, prenosi msn.com.

Istraživanje se provelo na pedesetero tinejdžera koji su morali učiti za nadolazeći test. Bili su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa učila je u blizinu ruža i osjetila miris ruže, dok je druga učila bez mirisa blizu njih, a oboje su imali iste jezične vježbe za svladati.

Nakon učenja, morali su pisati test, a istraživanje je pokazalo da su djeca koja su učila blizu ruže imala bolje rezultate, to jest, bolje su pamtili i prisjećali se zadataka. Učenici su zatim nastavili koristiti ruže, to jest svakodnevno su u sobi imali cvjetove ruža koji su tijekom noći pozitivno utjecali na njihov mozak. Kada se miris ruža osjetio za vrijeme spavanja, pamćenje i kognitivne sposobnosti povećale su se za 30%.

Rezultati istraživanja su pokazali da se spavanjem pored ruže i osjećanja njenog mirisa poboljšava pamćenje, a osoba svakodnevno zapamti više informacija te duže pohranjuje te informacije, što znači da se stvari sjeća duže i bolje.

Pogledajte što vaš dom govori o vama:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
09:47 17.02.2020.

može bijele ruže