Vrlo jednostavno

Ako tave od gusa dobro čistite, traju doživotno: Evo kako to ispravno činiti

Foto: shutterstock
Ako tave od gusa dobro čistite, traju doživotno: Evo kako to ispravno činiti
31.08.2020.
u 07:00
To općenito započinje sezoniranjem, ključnom metodom pripreme tave za prvu upotrebu
Pogledaj originalni članak

Tave od lijevanog željeza (gusa) izuzetno su cijenjene u kuhanju zbog kvalitete i izdržljivosti, no za njih vrijede neka druga pravila kod kuhanja i održavanja.

Kada kupite posuđe od lijevanog željeza (gusa) ili kovanog željeza, morate ga pripremiti za prvu upotrebu, navode Lonci i poklopci. Taj se postupak naziva "sezoniranje". Postupak bi trebalo ponavljati barem jednom godišnje kako biste svoje posuđe pravilno održavali. Postupak je jednostavan, a sastoji se od nanošenja tankog sloja masnoće na unutarnju i vanjsku stranu posuđa (tava, lonci, posude za umake, wok i slično) te zagrijavanjem. Ovim postupkom unosite masnoću u pore materijala gdje se stvara tanki zaštitni sloj koji štiti posuđe od hrđe i stvara površinu na kojoj se namirnice ne lijepe (non stick sloj).

To ćete najlakše učiniti na sljedeći način:

1. Operite posuđe od lijevanog željeza toplom vodom i deterdžentom za suđe.

2. Dobro osušite posudu/tavu.

3. Premažite unutrašnjost posude/tave slojem ulja.

4. Zagrijavajte praznu posudu/tavu na srednjoj jačini izvora topline 15-ak minuta.

5. Papirnatim ubrusom obrišite posudu/tavu i ona je spremna za upotrebu

Ovdje možete vidjeti kako to čini poznata kuharica Martha Stewart:

Sada kada znate sezonirati tavu od gusa, evo na što još morate paziti.

Često ih upotrebljavajte

Već smo utvrdili da ovakvo posuđe s češćom i dugotrajnijom upotrebom postaje – bolje, a razlog leži u zaštitnom premazu koji se prirodno stvara na ovom materijalu. Lijevano željezo, samo po sebi nije otporno na lijepljenje hrane poput primjerice teflona, ali pravilnim korištenjem i održavanjem to s vremenom postaje.

Dobro je zagrijte prije pripreme hrane

Prilikom pripreme hrane, uvijek je stavljajte u dobro zagrijanu posudu od lijevanog željeza. Stavimo li hranu dok je posuda još hladna, vrlo je vjerojatno da će se zalijepiti za površinu posude.

Ako se počne ljuštiti

Lijevano željezo se nikada neće početi ljuštiti. Eventualne "krpice" koje se mogu pojaviti kada odstranjujemo hranu iz posude je zapravo onaj zaštitini sloj polimerizirane masnoće koji se prirodno stvara na ovom materijalu i koji je možda postao predebeo.

Deterdžent da, perilica ne!

Pranje s blagim deterdžentom za posuđe neće mu naškoditi, kao što se to ranije mislilo. Koristite malo deterdženta te spužvicu ili četkicu. Nakon pranja, posuđe valja dobro posušiti (po mogućnosti na štednjaku ili pećnici) te na njega nanijeti tanak sloj ulja. No, pranje u perilici posuđa definitivno nije preporučljivo i svakako ga treba izbjegavati.

Čim prije, to bolje

Kad je riječ o održavanju, posuđe od lijevanog željeza je najbolje prati odmah nakon uporabe. Operite ga toplom vodom odmah nakon uporabe, kako bi izbjegli sušenje ostatka hrane.

Zagorene ostatke odstranite kuhanjem

Ako u posudi ima zalijepljenih ostataka - posudu ostavite na štednjaku, ulijte vode, te ostavite da voda vrije na jakoj vatri, dok se ostaci hrane ne skuhaju te ih odstranite drvenom ili metalnom spatulom. Jednako efikasno se ostaci hrane mogu odstraniti i krupnom soli, nakon čega se posudu ispire vodom. 

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.