Za prevenciju

5 stvari koje mogu spriječiti nastanak raka dojke. I dojenje pomaže!

Foto: Thinkstock
5 stvari koje mogu spriječiti nastanak raka dojke. I dojenje pomaže!
11.11.2014.
u 12:03
Sve što radimo otkada se probudimo, što jedemo, što pijemo, koje proizvode koristimo, izbjegavamo li one s parabenima i druge kancerogene kemikalije, može uključiti ili isključiti genetske prekidače u našim tijelima
Pogledaj originalni članak

Žene se ponajviše boje raka dojke i stručnjaci stalno upozoravaju na redovne preventivne preglede koji uključuju mamografiju nakon napunjene 40. godine života.

Ipak, puno veća smrtnost je zbog srčanih oboljenja, a smrtnost od raka dojke manja je nego ikada ranije, piše Today.

No, kako bismo napravili sve što možemo u  našoj moći u cilju prevencije, možemo nešto poduzeti već danas.

"Sve što radimo otkada se probudimo, što jedemo, što pijemo, koje proizvode koristimo, izbjegavamo li one s parabenima i druge kancerogene kemikalije, može uključiti ili isključiti genetske prekidače u našim tijelima, uključujući i one koji bi mogli dovesti do raka ili povećanog rizika od raka, tvrdi Margaret I. Cuomo, autorica knjige A World without Cancer: The Making of a New Cure and the Real Promise of Prevention.

Ovo je 5 stvari koje možemo učiniti sami kao prevenciju oboljevanja od raka.

1. Provjerite gustoću tkiva dojki

Žene kojima je gustoća tkiva dojki veća od 75 posto imaju četiti do pet puta veći rizik od razvitka raka dojke od žena s malo ili nimalo gustoće vidljive na mamografu. Gustoća dojki utvrđuje se mamografom, a odnosi se na količinu bijelih područja u usporedbi sa sivim (radiolucentnim) područjima vidljivim na mamogramu. Bijela područja odražavaju količinu epitela, vezivnog tkiva i tekućine u dojkama, dok siva područja predstavljaju količinu masnoga tkiva unutar dojke

2. Vježbajte

Pokrenite se. Bavite se nekom tjelovježbom jer ćete to na više načina utjecati na smanjenje rizika od nastanka raka. Osim što ćete izgubiti neželjene kilograme, stručnjaci su otkrili da žene s većim brojem neželjenih kilograma imaju i veći rizik za oboljevanje od raka dojke.

3. Upoznajte se sa zdravstvenim stanjem vaših roditelja, ne zaboravite i na oca

Oko 5 do 10% oboljevanja od raka dojke je nasljedno. I muškarci mogu nositi neke gene, kao što su BRCA1 i 2 koji mogu  pogodavati nastanku raka dojke kod ženskih potomaka, ali i raka jajnika.

4. Oprezno s hormonskim terapijama

Otkriveno je da dugotrajno korištenje hormonalne terapije koja kombinira estrogen i progestin povećava rizik od raka dojke kod žena za 24%. Razgovarajte sa svojim liječnikom i provjerite alternativne načine liječenja.

5. Dojenje

Žene koje doje djecu tijekom najamnje prvih 6 mjeseci djetetova života imaju za 10 % manje rizika od oboljevanja od raka dojke u odnosu na žene koje ne doje.

>>Moćni lijek može produljiti život 16 mjeseci i smanjiti recidiv raka dojke

>>Povećava li nošenje grudnjaka rizik od raka dojke? Evo što kažu stručnjaci

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.