drastičan rast u 10 godina

28 pacijenata umrlo zbog nuspojava lijekova?

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
lijekovi
Foto: HALMED
Halmed Izvješće o nuspojavama
Foto: HALMED
Halmed Izvješće o nuspojavama
Foto: HALMED
Halmed Izvješće o nuspojavama
14.05.2015.
u 10:10
U odnosu na godinu prije, zabilježen je porast prijava od 25 posto. Godine 2005. bilo je "tek" 336 prijava, a 2014. godine zaprimljeno ih je 3112.
Pogledaj originalni članak

U 2014. godini Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je 3112 prijava na nuspojave nekog lijeka, cjepiva i dodatka prehrani.

U odnosu na godinu prije, zabilježen je porast prijava od 25 posto, navodi se u godišnjem Izvješću o nuspojavama.

Taj podatak u HALMED-u objašnjavaju povećanim prijavljivanjem nuspojava liječnika iz nekoliko bolničkih centara, prije svega iz KBC-a Rijeka i KBC-a Sestre milosrdnice, koji su prepoznali važnost praćenja sigurnosti primjene lijekova. Ističu pritom kako povećani broj prijava nije utjecao na omjer koristi i rizika ni za jedan citostatik.

Tri najzastupljenije skupine lijekova prema broju prijava sumnji na nuspojave u 2014. godini su skupina J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija i cjepiva), skupina C (lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava) i skupina L (citostatici). Najčešće su prijavljene nuspojave kao što su mučnina, crvenilo, svrbež i osip, što su nuspojave karakteristične za klasične sintetske lijekove.

28 prijavljenih slučajeva zbog sumnje u smrt pacijenta zbog nuspojava

U ukupnom broju prijava 29 posto nuspojava ispunjavalo je kriterije za ozbiljnu nuspojavu, pri čemu je 28 slučajeva prijavljeno zbog sumnje da su izazvale smrt bolesnika. Te su se sumnje uglavnom odnosile na bolesnike s teškom osnovnom bolešću, a tek je jedna prijava stigla od obitelji umrloga.

Lani je u odnosu na 2013. zabilježeno manje prijava da je nuspojava nekog lijeka izazvala invalidnost kod osobe koja ga je koristila, ali je zato zaprimljeno stotinu prijava više (376) u kojima se sumnjalo da su nuspojave dovele do hospitalizacije bolesnika.

Foto: HALMED

Prijavljuju i liječnici i pacijenti

Nuspojave i dalje najviše prijavljuju liječnici (53 posto), iako je taj broj u 2014. bio nešto manji nego u 2013. godini, dok su u 187 slučajeva prijave podnijeli pacijenti. Nastavljen je trend rasta broja prijava od ljekarnika (37 posto), dok su u HALMED-u nezadovoljni brojem prijava nuspojava koji dolazi iz bolničkih ustanova.

Najviše prijava, njih 2658, odnosilo se na lijekove, 276 na cjepiva, a 20 na dodatke prehrani, dok se 158 prijava odnosilo na neočekivanu nuspojavu nekog lijeka iz kliničkih ispitivanja koja se provode u Hrvatskoj.

U 2014. godini zabilježen je najveći broj pojedinačnih prijavitelja otkad HALMED provodi ovu vrstu analize.

Foto: HALMED

>>Što sve donosi jedinstvena stopa PDV-a na lijekove?

>>Kalkulira li država s našim zdravljem radi punijeg budžeta?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PA
pancake
20:08 14.05.2015.

Otprilike kad je počeo pojačani trend generičkih lijekova. Uvijek postoji razlog zašto su jeftiniji i sigurno im sastav nije potpuno isti kao kod originala.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
06:13 15.05.2015.

Dobrodosli u farmaceutski industrijski kompleks.

DJ
djurex
14:00 14.05.2015.

znaci 276 djece je imalo problema sa cijepljenjem..bez da se igdje na 47 stranica stiglo reci o tezini nuspojava kao sto neznam da li je tu uopce ubrajan npr.autizam ? cjepivo uzrokuje autizam po tvrdnji nekih znanstvenika