NOVA KNJIGA

Žmegač: Europa je i dalje središte duhovnog života svih kultura

Foto: 'Patrik Macek/Vecernji list'
Žmegač: Europa je i dalje središte duhovnog života svih kultura
13.02.2013.
u 22:53
Žmegač je potpuno utišao privatni duh “SMS eseja” i iznova se približio svojim kapitalnim teoretičarskim radovima
Pogledaj originalni članak

Predstavljanje koje je u utorak navečer održano u Profilovoj knjižari u Zagrebu ponovno je žižu interesa kulturne javnosti stavilo na posljednju knjigu Viktora Žmegača. Esejistički zapisi iz 2011. i 2012. objavljeni su početkom siječnja pod naslovom “Europski duh”.

Svojim sadržajem i temama i ovi najnoviji Žmegačevi eseji potvrđuju širinu njegove erudicije i interesa, ali i sposobnost da svu tu raznolikost stavi u službu jedne temeljne misli i namjere. Već u razgovoru za prilog Večernjeg lista Obzor, koji smo objavili neposredno nakon izlaska knjige, akademik Žmegač vrlo je otvoreno iskazao i branio europocentričnost, ne samo kao pogled na svijet nego i kao činjenično stanje stvari.

Potvrda iz Japana

– Razumije se da i drugi kontinenti imaju vrijedne tradicije pa bi netko mogao reći da su svjetskoj kulturi svi pridonijeli podjednako. Ali upravo to nije točno. Danas bi svako dijete moralo znati (dakako i na drugim kontinentima) da je svijet već od davnih vremena europocentričan: bez specifično europskih tekovina individualizma, političke slobode, moderne kritičke znanosti, individualističke umjetnosti, socijalne skrbi i mnogih drugih kategorija velik dio suvremenog svijeta bio bi posve nezamisliv – rekao je tada Žmegač. 

Na uspješnom i dobro posjećenom predstavljanju knjige u Profilu on je tu svoju temeljnu misao pojačao jednom anegdotom koja, kako nam je sam rekao, ima i teorijsku nosivost. Prisjetio se razgovora s kolegom germanistom iz Japana, gdje je Žmegač na tom polju također veliki autoritet, koji mu je rekao:

“Naravno da mi volimo svoj narod i svoju staru civilizaciju, ali od svega toga mi zapravo imamo samo folklor, dok je naš svakodnevni život potpuno europski reguliran, već čitao stoljeće kopiramo europsku tehniku, a u koncertne dvorane idemo da bismo čuli Bacha, Beethovena, Schuberta, Brahmsa, Brucknera i Wagnera. Europa je za nas još uvijek podloga svega i središte duhovnog života svijeta”.

Oštrina misli autora

Uz urednika Velimira Viskovića na predstavljanju knjige govorila je i Julijana Matanović. Ona “Europski duh” uspoređuje s prethodne dvije zbirke Žmegačevih tekstova “SMS eseji” i “Filozof igra nogomet”.

– U ovoj najnovijoj knjizi Žmegač je potpuno utišao snažan privatni ton koji je bio osobito izražen u “SMS esejima” i zbog toga se “Europski duh” približio njegovim vrhunskim kapitalnim teoretičarskim radovima kao što je “Književnost i filozofija povijesti” – rekla nam je književnica i profesorica Matanović hvaleći podjednako oštrinu, brzinu i širinu Žmegačevih misli.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.