PREMIJERE

ZFF - 'Ponovno s nama' počeo filmovima Xaviera Dolana i Cristija Puiua

Foto: Facebook - ZFF
zff
Foto: Nina Đurđevic/PIXSELL
FZFF
Foto: Nina Đurđevic/PIXSELL
FZFF
Foto: Nina Đurđevic/PIXSELL
FZFF
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
FZFF
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
FZFF
13.11.2016.
u 23:30
Do petka će se u kinu Tuškanac prikazati ukupno sedam filmova, među kojima su već za prvi dan odabrane dvije filmske poslastice
Pogledaj originalni članak

Hrvatskim premijerama filmova "Samo je kraj svijeta" Xaviera Dolana i "Sieranevada" Cristija Puiua u nedjelju je u okviru Zagreb Film Festivala počeo program "Ponovno s nama" koji je od ove godine natjecateljski i dodjeljuje nagradu Zlatni bicikl.

"Ponovno s nama" program je koji zagrebačkoj publici omogućuje da nastavi pratiti rad redatelja koji su se na ZFF-u ranijih godina predstavili svojim prvim ili drugim filmom. Do petka će se u kinu Tuškanac prikazati ukupno sedam filmova, među kojima su već za prvi dan odabrane dvije filmske poslastice.

Nakon što je za prvijenac "Ubio sam majku" osvojio Zlatna kolica za najbolji film, na Zagreb Film Festivalu su prikazana još tri filma Xaviera Dolana - "Izmišljene ljubavi", "U svakom slučaju, Laurence" i "Mama".

"Samo je kraj svijeta", koji se opisuje kao njegovo dosad najzrelije ostvarenje, govori o piscu koji se nakon niza godina vraća kući kako bi obitelji rekao da je teško bolestan, no narušeni odnosi otežavaju im komunikaciju i ne dozvoljavaju smiraj.

Novi film gosta festivala, proslavljenog rumunjskog redatelja Cristija Puiua, "Sieranevada", prikazuje obiteljsko okupljanje u spomen na preminulog oca koje se, kao što se to često dogodi, pretvori u mjesto žučnih rasprava o raznim stvarima, od politike do sasvim osobnih neuroza.

Riječ je o manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (tvrtka Spiritus Movens), koja je prikazana i na ovogodišnjem Cannesu. To je treći Puiuov film na ZFF-u, njegov film "Cigarete i kava" osvojio je 2004. nagradu za najbolji kratkometražni film, a "Lova i još ponešto" je prikazan na 12. izdanju festivala.

U ponedjeljak će se premijerno prikazati treći dugometražni film Rebecce Zlotowski, "Planetarij", snovita drama s Natalie Portman u glavnoj ulozi te Lily-Rose Depp u prvoj većoj ulozi.

Radnja se događa tridesetih godina prošlog stoljeća - dvije sestre Amerikanke putuju Europom izvodeći pred oduševljenom publikom seanse s duhovima, kada ih zapazi moćni filmski producent.

Mlada francuska redateljica tog filma je 2013. u glavnom programu ZFF-a prikazala svoj nagrađivani film "Centrala".

Jeff Nichols, američki scenarist i redatelj, čiji je  film "U zaklon" prikazan na devetom Zagreb Film Festivalu, ovaj put sudjeluje s filmom "Loving", utemeljenom na stvarnim događajima koji su doveli do povijesnog ukidanja virginijskog zakona koji brani međurasne brakove.

Smješten u Ameriku 1958.  godine film prati bračni par Loving, bijelog građevinskog radnika i tamnoputu ženu, koji su zbog svoje veze bili protjerani iz rodnog grada. "Loving" je bio prikazan i u službenom programu Cannesa.

"Ponovno s nama" donosi i hrvatski film "Goran" Nevija Marasovića, smješten u idilično okruženje snijegom zametenog Gorskog Kotara, gdje živi naslovni junak sa suprugom. Njihovu mirnu svakodnevicu naprasno prekida njezina vijest da je trudna što izazove nemir među lokalnim stanovništvom.

To je treći Marasovićev dugometražni film, nakon "The Show Must Go on" te filma "Vis-A-Vis", koji je na 11. Zagreb Film Festivalu nagrađen Posebnim priznanjem u dugometražnoj konkurenciji.

Novozelandski redatelj Taika Waititi vraća se na zagrebački festival s novim filmom, "Lov na divljake", a dosad su mu bili prikazani filmovi "Boy", "Orao protiv morskog psa" i "Kad padne mrak".

Glavni je lik problematični Ricky, ljubitelj hip-hopa koji je odrastao po udomiteljskim obiteljima, no smiruje se kod ujne Belle i mrzovoljnog ujka Heca. Kada Ricky i Hec nakon tragičnog događaja ostaju sami, kako bi izbjegli Rickyjevu ponovnu selidbu njih dvojica pobjegnu u novozelandsku divljinu dok ih svi traže.

Taika Waititi nagrađivani je redatelj, pisac i glumac, čiji je kratkometražni film "Dva automobila, jedne noći" bio nominiran za Oscara, a dugometražni "Boy" je najgledaniji novozelandski film ikad, dok ga je za novi film nagradila publika festivala u Edinburghu.

Za kraj programa ostavljen je film ceste "Kralj Belgijanaca", satira o sukobu svjetova što prati belgijskog kralja koji odlazi u Istanbul u pratnji redatelja koji o njemu snima film. Zbog iznenadne krize u svojoj zemlji mora se hitno vratiti, što nije moguće, pa tako izgubljen na Balkanu pronalazi samoga sebe.

Redatelji filma Peter Brosens i Jessica Woodworth već su nagrađivani za svoja tri zajednička filmska projekta "Khadak", "Altiplano" i" Peto godišnje doba". "Khadak" je 2006. na festivalu u Veneciji osvojio "Lava budućnosti", a prikazan je i na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu.

>> Zbog ovih 10 događaja ova će jesen biti zanimljiva

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.