Osmo izdanje festivala

Zagrebi! festival ove godine o dobizmu

Foto: PR FOTO
Zagrebi! festival
Foto: PR FOTO
Zagrebi! festival
Foto: PR FOTO
Zagrebi! festival
23.09.2015.
u 13:24
Osmo izdanje festivala koji grebe ispod površine tematizira razne oblike diskriminacije prema osobama starije dobi; performans i snimanje serije grupnih fotografija, plesna radionica, filmovi i tribine; sudjeluju Iris Brosch, Slavenka Drakulić, Liz King, Sarah Polley, Sue Bourne, Slavka Pavić…
Pogledaj originalni članak

 Osmi po redu Zagrebi! festival, koji će se ove godine održati od 25. do 27. rujna u Kulturno informativnom centru (KIC), Zagrebačkom plesnom centru i na raznim gradskim lokacijama uključujući Zdenac života kod HNK, za temu ima dobizam.

Prošle godine festival je tematsku okosnicu našao u temi smrti. Tema 8. Zagrebi! festivala je dobizam ili ageism - odnosno diskriminacija na osnovi dobi, koju čine tri glavne komponente: predrasude prema starijima, poodmakloj dobi i procesu starenja, diskriminacijske prakse te institucionalne prakse i norme koje pridonose perpetuiranju stereotipa o starijim osobama. Fokus je na polaritetu života u starosti. S jedne strane starost nezaustavljivo za sobom donosi zaborav proživljenog, a s druge strane intenzivno sjećanje i nadogradnju na već doživljeno.

U sklopu festivalskog programa kod Meštrovićeva Zdenca života održat će se performans i snimanje serije grupnih fotografija u režiji francusko-njemačke umjetnice Iris Brosch. Performans je zamišljen je kao živa slika na otvorenom, poput onih koje je Iris Brosch radila u Veneciji i u Rimu. Iris Brosch umjetnica je, fotografkinja i redateljica koja u svojim radovima portretira žene, dajući im snagu i dostojanstvo. Njezin jedinstveni pogled na žensku senzualnost ogleda se u klasičnim radovima s modernim elementima. Tema projekta je dobna diskriminacija kao veliki izvor frustracija koji ženama u zreloj životnoj dobi nameću mediji, industrija ljepote i društvo u cjelini. U sklopu performansa nastupaju ženski modeli u rasponu od mlade do zrele dobi.

Styling modela osmislila je akademska slikarica Paulina Jazvić u suradnji sa studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba i na taj se način, tijekom performansa, simbolički prenosi iskustvo zrele dobi u bezbrižnost mladosti. Čitav performans snimat će se i fotografirati, ostajući kao trajni dokument. Snimanje je otvoreno za javnost, a kako se radi o živoj kreaciji moguće je da će publika imati prilike vidjeti i neke nove teme koje će se tijekom snimanja pojaviti. Namjera rada je skrenuti pažnju na neprestanu prisutnost smrti i prolaznost života te na naš, najčešće sumnjičav, stav prema osobama treće životne dobi. Ovaj foto performans održava se u sklopu Bijele noći, manifestacije posvećene suvremenoj umjetnosti, koju organizira Rendez-vous festival.

Teorijski dio Zagrebi! festivala donosi dvije tribine iz ciklusa Čitanje života koji u KIC-u vodi Marija Ott Franolić. Književnica i novinarka Slavenka Drakulić opisat će svoju potragu za književnim naslovima o starosti, i objasniti kako vidi razliku između muškog i ženskog pisanja i starosti; dok će Slavka Pavić, jedna od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20. stoljeća, govorit o svojem odnosu prema fotografiji, i objasniti mijenja li se on s vremenom. Reflektira li fotografija, kao medij koji zaustavlja vrijeme njezino sazrijevanje i starenje?

U sklopu filmskog dijela festivala u KIC-u će se prikazati igrani film Daleko od nje redateljice Sarah Polley, dirljiva ljubavna priča o borbi s Alzheimerovom bolesti, snimljena prema kratkoj priči nobelovke Alice Munro Medvjed je došao preko planine. Tu je i Fabulous Fashionistas, dokumentarni film nagrađivane britanske redateljice Sue Bourne o šest živahnih 80-godišnjakinja koje strastveno prate modu. Saznajte kako izgledati sjajno, dobro se zabaviti i redefinirati starost. Nakon filma pridružite nam se na razgovoru s hrvatskim fashionisticama - manekenkom Zvončicom Vučković i glumicom Jasnom Malec Utrobičić.

U suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, koreografkinja Liz King, koja u trećoj dobi doživljava novi procvat karijere, održat će u Zagrebačkom plesnom centru plesnu radionicu prilagođenu starijim osobama. Liz King dugi niz godina umjetnička je direktorica iznimno uspješnog Tanztheater Wien te platforme za koreografska istraživanja i prakse suvremenog plesa D.ID dance identity.

Portret Fiore Gandolfi, koji je vizual ovogodišnjeg Zagrebija!, snimila je umjetnička i modna fotografkinja Iris Brosch.

Zagrebi! Festival organiziraju udruga Gričevanje i Kulturno informativni centar (KIC).

Više informacija i detaljan raspored programa potražite na: www.zagrebi.com, odnosno www.kic.hr, te na Facebook stranici Zagrebi Festival.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr