Najljepša filmska glazba na Zagreb Classicu

Zagrebačka filharmonija i maestro Rota glazbom su pokorili Zagreb

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagrebačka filharmonija i maestro Rota glazbom su pokorili Zagreb
29.06.2022.
u 10:31
Tog ponedjeljka Zagrebom je zavladao prvi toplinski val ovog ljeta, ali ni to nije spriječilo brojne Zagrepčane, kao i goste grada, da uživaju u koncertu
Pogledaj originalni članak

Poznati talijanski dirigent Marcello Rota zapravo je nećak velikog skladatelja Nina Rote, kojeg će povijest glazbe i filma zauvijek pamtiti po legendarnoj partituri za film "Kum II", glazbu kojom je osvojio Oscar. A baš je Marcello Rota dirigirao Zagrebačkom filharmonijom koja je na Zagreb Classicu očarala publiku najboljom filmskom glazbom, izvodeći djela Nina Rote i nenadmašnog Ennia Morriconea.

Tog ponedjeljka Zagrebom je zavladao prvi toplinski val ovog ljeta, ali ni to nije spriječilo brojne Zagrepčane, kao i goste grada, da uživaju u koncertu. Već oko 18 sati bilo je jasno da će se u parku na Trgu kralja Tomislava tražiti kvadratni centimetar više za dekicu, jastučić ili sjedalicu, jer mnogi su pohrlili uživati u večeri na travi ispunjenoj glazbenim poslasticama. Gledalište je bilo dupkom puno te je publika tako dokazala da se vratila svojim pretpandemijskim navikama. Štoviše, atmosfera je podsjetila na jednu večer tog istog Zagreb Classica iz 2018. Bila je to večer u kojoj je Zagreb postao veliki europski grad u trenutku kada su Zagrepčani došli na prostor iza Umjetničkog paviljona, rasprostrli deke, otvorili butelje vina i pjenušca i nazdravili prvom baletu otplesanom pod zvjezdanim zagrebačkim nebom. Tada je Zagreb proslavio 125. rođendan Miroslava Krleže, a Balet HNK Zagreb izveo je svoj kultni balet "Gospoda Glembajevi", koji je po slavnoj Krležinoj drami režirao i koreografirao Leo Mujić.

Ista atmosfera i posvećeno ozračje vladalo je na koncertu filmske glazbe. I opet se činilo da ni zagrebački tramvaji ne škripe vozeći Zrinjevcem dok traje program. Glazbenici Zagrebačke filharmonije iznova su dokazali koliko ih vesele i motiviraju ovakvi izleti u ležernije žanrove, a njihovo muziciranje stvorilo je idealan okvir za sopranisticu Cristinu Moscu. Toj međunarodno priznatoj pjevačici, koja je magistrirala na Konzervatoriju "Antonio Vivaldi" u Alessandriji i pjevala u mnogim opernim kućama, to je bio prvi nastup u Zagrebu. Sudeći prema reakcijama publike, zasigurno ne i posljednji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BR
Brankko
00:23 30.06.2022.

tako lijepo glazbeno događanje -- a glup naslov: glazbenici "pokorili Zagreb". Odakle takav nasilnički rječnik? Tako već godinama o raznim događanjima.