Woody Allen

Oskarovac na crnoj listi zbog podrške Weinsteinu

Foto: Alessia Paradsi/Press Association/PIXSELL
Woody Allen sa Soon-Yi Previn koju je posvojio pa se njome oženio
Foto: DPA/Pixsell
Glumica Naomi Watts s Woodyjem Allenom
Foto: Reuters/PIXSELL
Woody Allen
Foto: Reuters/PIXSELL
Woody Allen
29.11.2017.
u 19:41
“Trebamo izbjeći situaciju da svaki muškarac, kad namigne ženi, mora ići po odvjetnika”
Pogledaj originalni članak

Da umjetnost najčešće oponaša život, zbilja je istinito, barem na primjeru slavnog američkog redatelja, scenarista, glumca, humorista i pisca Woodyja Allena, čiji se najnoviji film “Kišni dan u New Yorku” u prvim tjednima snimanja već našao u središtu skandala zbog neprimjerene odraslo-tinejdžerske afere, u kakve je i sam 81-godišnji filmaš cijeli život bio upleten. Naime, u ulozi sredovječnog muškarca je britanski glumac Jude Law (44) i njegova mlađahna ljubavnica, 15-godišnja konkubina, koju glumi 19-godišnja Elle Fanning, a sve krene nizbrdo kada ga njegova “filmska supruga” Rebecca Hall optuži za nedoličnu aferu i silovanje.

Gotovo je identične optužbe Allen iskusio na svojoj koži: 1992. buknuo je skandal kada je njegova tadašnja partnerica, glumica Mia Farrow, otkrila da je redatelj u paralelnoj vezi s 34 godine mlađom, usvojenom kćeri Soon-Yi Previn, podrijetlom iz Koreje. Allen je tada bio na početku pedesetih godina, Soon-Yi imala je tek osamnaestak, no ni skandal isprepleten s incestom, ni velika razlika u godinama, ni optužbe na račun njegove pedofilije, nisu ga spriječili da mu 1997. nekadašnja kći postane treća supruga, s kojom će uskoro proslaviti 20. godišnjicu braka. Sada već vremešni redatelj, o čijoj posebnosti i kreativnosti na području sedme umjetnosti svjedoče i nagrade poput četiri Oscara (tri za scenarije za Annie Hall, Hana i njezine sestre i Ponoć u Parizu i jedan za režiju Annie Hall), deset BAFTI i dva Zlatna globusa, očito se smirio protekla dva desetljeća uz suprugu i dvoje usvojene djece, ali svojim filmovima i izjavama itekako i dalje diže prašinu u javnosti.

Zašto voli mlađe žene

– Sa Soon sam imao očinski odnos. Volim njezinu mladost i energiju, ona je jednostavno procvjetala, a sretan sam što sam joj bio potpora i dao nevjerojatno puno savjeta u njezinim izborima i ona se odlučila odužiti se, što je na kraju ispalo vrlo sretno za oboje. Moji su osjećaji uvijek bili vrlo snažni i sa Soon je od početka bila ozbiljna stvar, godinama smo skupa i mogu samo reći da su to najbolje godine moga života – izjavio je Allen u jednom od rijetkih intervjua.

Foto: Reuters/PIXSELL
Woody Allen

Istupanja u medijima izbjegava ponajviše zbog pitanja “zašto voli mlađe žene” – koje mu, kako priznaje, uopće nije jasno. Iako je itekako očito u većini njegovih filmova, u kojima često uplete biografske motive i sam najčešće glumi neurotičnog Njujorčanina, da je okosnica ljubavna veza starijeg muškarca i dosta mlađe žene: počev od 1979. i filma “Manhattan” u kojem sam Allen glumi 42-godišnjeg televizijskog pisca koji hoda sa 17-godišnjom srednjoškolkom Tracy (Mariel Hemingway) do ovog najnovijeg. I u njegovim “Muževima i ženama” iz 1992. tada 28-godišnja Juliette Lewis treba zavesti 55-godišnjeg Allena, u Moćnoj Afroditi 1995. tada 58-godišnji redatelj je u filmskoj romansi s 27-godišnjoj Mirom Sorvino i 29-godišnjom Helenom Bonham Carter, kao 59-godišnjak snima romantičnu komediju “Svi kažu volim te” u Veneciji s tada 29-godišnjom Julijom Roberts, a u “Hollywoodski krajevi” tada 67-godišnji Allen u romantičnoj je vezi s tada 33-godišnjom Debrom Messing. Unatoč svemu, za razliku od muškaraca koji prezirno gledaju na njegove mizerne honorare, nijedna glumica nije odoljela glumiti u Allenovu filmu, možda i zato što je od 13 žena u njegovim projektima čak šest dobilo Oscare. Zanimljivo je da glumci ne moraju proći audiciju za Allenov film: on ih pozove na razgovor i nakon nekoliko minuta predloži da surađuju ili ne (baš kao što je za posljednji film pozvao pjevačicu Selenu Gomez).

– Moj set je dosadan. Ništa zanimljivo se ne događa i ja gotovo ni ne razgovaram s glumcima – otkrio je redatelj, kojega ne zanima ni osobni život glumca ni čavrljanje, nego u pauzama snimanja svira klarinet. Veliki je zaljubljenik u jazz i svira klarinet u Eddy Davis New Orleans Jazz Bandu svakog ponedjeljka u hotelu Carlyle u New Yorku, a često odlaze i na gostovanja na festivale.

– Nisam neki luđak kao što mnogi misle, da sam neurotik i pun fobija. Vrlo sam prosječan čovjek iz srednje klase, ujutro se budim i doručkujem sa ženom i djecom, pišem, odlazim na snimanje, vježbam klarinet, pratim košarku… ništa neobičnog nema u mom životu – rekao je Allen, čije situacije i izjave to opovrgavaju. Pogotovo ona nedavna kada je za posrnulog hollywoodskog moćnika i “seksualnog predatora”, kako ga vole nazivati američki mediji, inače svog prijatelja Harveya Weinsteina rekao:

– Cijeli slučaj oko Weinsteina je vrlo tužan za sve koji su u njega upleteni: tragičan je za jadne žene, a i tužan za Harveya, čiji je život potpuno u neredu. U ovakvim situacijama nema pobjednika i tragično je kroz što sve moraju prolaziti te jadne žene, no važno je izbjeći situaciju progona vještica i poziva na javni linč, da ne mora baš svaki muškarac, ako namigne ženi u uredu, odmah trčati po odvjetnika.

Vratio mu uslugu

Ova izjava nije Allena koštala samo medijskih napada, uključujući i vlastitog sina Ronana Farrowa, koji je za New York Times intervjuirao 13 žena koje je seksualno zlostavljao Weinstein, nego i otkazivanja predstava. Tako je kazališna trupa Bainbridge Performing Arts iz Seattlea skinula s repertoara redateljevu predstavu “Meci nad Broadwayem” uz obrazloženje: “Naše otkazivanje predstave je stvar principa. Zbog načina na koji su žene tretirane od Woodyja Allena i njegov stav o ‘lovu na vještice’ koji se provodi nad muškarcima u čijoj je kulturi zlostavljanje, odlučili smo ne podržavati ni plaćati njegov rad.”

I sam se Allen pokušao “oprati” od svojih riječi:

– Kada sam rekao da sažalijevam Harveya, mislio sam da je vrlo jasno što želim poručiti, a to je da je on jadan i bolestan čovjek.

No, mnogi mu zamjeraju da je taktiziranjem i dvosmislenom izjavom zapravo samo htio vratiti dug Weinsteinu, čiji je Miramax producirao i distribuirao desetak Allenovih filmova. I jer ga je producent zaštitio u seksualnom skandalu 1993. kada ga je bivša partnerica Mia Farrow, s kojom je Allen proveo dvanaest godina i dodijelio joj isto toliko uloga u svojim filmovima, optužila za seksualno zlostavljanje zajedničke usvojene sedmogodišnje kćeri Dylan. Iako su se povlačili po sudovima, Allenu nije nikada ništa dokazano, ali s njim ne komuniciraju ni Dylan ni sin Ronan, a karijera mu je tada ozbiljno bila poljuljana. Prvo je izbio skandal zbog veze sa Soon-Yi, potom optužbe za pedofiliju, a onaj tko mu je prvi pružio ruku i ponudio unosan ugovor za komediju “Meci nad Broadwayem” bio je baš Harvey Weinstein. Ruka ruku mije.

– To što se Hollywood kloni Woodyja ne znači ništa za Miramax niti za nečiji talent i karijeru. Klonio se Charlieja Chaplina, Romana Polanskog, pa čak i Fellinija, i ništa im nije bilo. Pa govorimo o Allenu koji je komičarski genij – izjavio je tada Weinstein, koji je producirao i Allenove hitove “Moćna Afrodita” i “Svi govore volim te”.

Mlađahne glumice

Glumica Mira Sorvino, koja je dobila Oscara za “Moćnu Afroditu”, ispričala je upravo Ronanu Farrowu, Allenovu sinu iz veze s Mijom Farrow, da ju je Weinstein seksualno uznemiravao tijekom promocije filma na Toronto International Film Festivalu.

A ako nije sam u središtu skandala, onda su to često bliske mu osobe: nakon Weinsteina, koji je pokrenuo lavinu optužbi seksualno zlostavljanih žena, na red je došao i Roy Price, čelni čovjek Amazon Studija. On je, naime, distribuirao Allenov film “Café Society” s Jesseom Eisenbergom, Kristen Stewart i Blake Lively, koji je otvorio Festival u Cannesu 2016., a navodno je keširao i 80 milijuna dolara za televizijski serijal: lani je u sklopu Amazon Videa Allen debitirao s humorističnom serijom “Kriza u šest scena” s Miley Cyrus. Allen mu je trebao sa svojim bendom svirati na vjenčanju zakazanom za 12. studenoga, ali je njegova zaručnica sve otkazala nakon optužbi na Priceov račun za – pogađate – seksualno uznemiravanje producentice.

Ako život ne piše romane, onda će ih sigurno krajnje groteskno napisati Woody Allen i pretočiti ih u još jedno remek-djelo na filmskom platnu, s – naravno – neizostavnim mlađahnim glumicama.

Pogledajte i galeriju Ove glumice su žrtve seksualnog zlostavljanja, a to je tek vrh ledenog brijega:

Foto: Reuters/Pixsell, PA/Pixsell, DPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.