recital katarine krpan

Vrhunski pijanizam u djelima hrvatskih i svjetskih majstora 20. stoljeća

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Vrhunski pijanizam u djelima hrvatskih i svjetskih majstora 20. stoljeća
30.07.2014.
u 14:31
Uz Šuleka, Mačeka i Devčića na programu su bile skladbe Skrjabina, Ravela i Prokofjeva na Osorskim glazbenim večerima
Pogledaj originalni članak

Pijanistica Katarina Krpan za svoj je nastup na 39. Osorskim glazbenim večerima 29. srpnja u osorskoj katedrali odabrala isključivo djela nastala u 20. stoljeću. Prvi dio večeri posvetila je hrvatskim skladateljima čije je stvaralaštvo ove godine u središtu pozornosti festivala te je izvela Mikrosuitu i Korake, pet pokreta za klavir Natka Devčića, Temu s varijacijama Ive Mačeka i jedan od Tri preludija i S.O.S., tri koncertne etide Stjepana Šuleka.

U drugom dijelu koncerta pijanistica je svirala Devetu sonatu za klavir, op. 68 Aleksandra Skrjabina, Sonatinu Mauricea Ravela i Treću sonatu za klavir u a-molu, op. 28 Sergeja Prokofjeva. Obujmila je tako nešto više od prve polovice prošlog stoljeća, novovjeko stvaralaštvo čija se zvukovnost napajala na novim otkrićima harmonijskih sloboda i oblikovnih novosti.

Takav repertoar očito odgovara senzibilitetu pijanistice pod čijim se prstima hrvatska glazba otkrivala u punoći izražajnosti triju različitih skladateljskih pristupa u kojima se Devčić ističe disonantnim sklopovima izrazite promišljenosti, Maček postiže sklad u akordijskome slijedu, a Šulek posebno u S.O.S. etidama razvija efektne kontrastne ugođaje.

Katarina Krpan sva je djela izvela nadasve muzikalno, oblikujući atmosfere pojedinih skladbi virtuoznom uigranošću. Nakon pauze zazvučala su poznatija ostvarenja iz pera velikana ruske i francuske baštine dajući glazbenici mogućnosti za daljnje razvijanje i isticanje pijanističkog umijeća. Iako je klavir zbog stalnih kiša bio natopljen vlagom, što je instrumentu oduzimalo sjaj zvučnosti i pijanistici postavljalo probleme pri sviranju, uspjevalo je Katarini Krpan snagom udara nadvadati teškoće i postići potrebnu bravuru, posebice u kolorističkom impresionističkom ugođaju Ravelove Sonatine. Eruptivnost glazbe Skrjabina i zahuktalost Prokofjevljeve Sonate dobile su neophodnu energiju te je umjetnici uspjelo cijeli izrazito zahtjevni program izvesti u briju vrhunskoga pijanizma.

Na oduševljeni pljesak publike odgovorila je Katarina Krpan dodacima, dvjema mazurkama iz Chopinova opusa 68, zaključivši tako večer umilnim tonovima romatične ekspresivnosti.

>> Simfoničari HRT-a, Monika Leskovar i Ivan Repušić otvaraju festival

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.