Monodrama o Vesni Parun

Vesna Tominac Matačić nadahnuta Vesna Parun

Vesna Tominac Matačić nadahnuta Vesna Parun
11.04.2014.
u 14:03
U teatru ITD održana praizvedba predstave "Ja koja imam nevinije ruke"
Pogledaj originalni članak

        “Ja koja imam nevinije ruke” naziv je jedne od posljednjih knjiga Vesne Parun u kojoj je stavila točku na svoj impresivni i ne samo pjesnički opus. I baš je taj naslov glumica snažne osobnosti Vesna Tominac Matačić iskoristila za svoju monodramu o pjesnikinjinu životu. Jednosatnu predstavu satkanu od stihova, ali i pjesnikinjinih autobiografskih sjećanja decentno je i uz puno poštovanja režirao Ivan Leo Lemo koji V. Parun doživljava kao Meštrovićevu kamenu majku iz Povijesti Hrvata. A u predstavi iz koje valja pohvaliti i glazbu Ozrena K. Glasera i Zvonimira Duspera, dominira tema Paruničina obračuna s dvojicom muškaraca. Prvi je otac, kojeg Parunica posprdno zove fra Ante, a drugi njena prva ljubav, Bračanin Pjer kojemu je pisala oproštajno ljubavno pismo koje je postalo jednom od najomiljenijih hrvatskih i ne samo hrvatskih ljubavnih pjesama. I kada na kraju dinamične predstave, zatrpana s četrdesetak plastičnih vreća u koje je stao cijeli život i cijela imovina poetese Vesne Parun, glumica Vesna ispod glasa kazuje tu slavnu pjesmu, poetska inicijacija je potpuna.

Predstavu je isproducirao Zagrebački glumački atelje u suradnji sa Teatrom ITD Kulture promjene Studentskog centra.      

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar sposaric
sposaric
12:04 13.04.2014.

Čestitke glumici, redatelju i svim suradnicima u pripremi ove monodrame. Raduje me uvijek kada čujem da hrvatski književnici, u ovome slučaju Vesna Parun, nalaze svoje mjesto na sceni hrvatskoga glumišta.