Ekskluzivni program

Kuliševo slikanje glazbe i inventura jednog golemog likovnog iskustva

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Kuliševo slikanje glazbe i inventura jednog golemog likovnog iskustva
16.03.2015.
u 12:01
Na velikim dvometarskim platnima Kuliš svojom emocionalnom apstraktnom manirom slika glazbu, zvuk glazbe, ekspresiju zvuka...
Pogledaj originalni članak

Sve do koncerta Ive Pogorelića najavljenog za travanj koji je pred nama posjetitelji Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uživat će u dodatnome, ekskluzivnom programu – u slikama iz dva ciklusa Vatroslava Kuliša. Na prvom su katu dvorane, gdje publika ulazi na koncert, u dva odvojena niza izloženi njegovi čuveni radovi iz izložbi "Herbarium pictorium" i "Riffovi". Naravno da su "Riffovi" povezani s glazbom, doduše s rock and rollom i džezom, ali Kuliševa posveta "Vatroslav – Vatroslavu" tu i te kako ima smisla.

Na velikim dvometarskim platnima Kuliš svojom emocionalnom apstraktnom manirom slika glazbu, zvuk glazbe, ekspresiju zvuka... Slike iz tog ciklusa svojedobno je publika vidjela u Umjetničkom paviljonu. O "Herbarium pictoriumu" Kuljiš pak kaže da je tu pokušao pokazati cjelokupno svoje likovno iskustvo, a to je uvijek uzbudljivo vidjeti, osobito kod tako jakih slikarskih imena! O tome mu je sjajno pisao ravnatelj MUO Miroslav Gašparović kada je taj ciklus izložio 2007.

Likovna iskustva Kuliš je tu vadio iz podsvijesti i arhivirao ih kao što se biljke arhiviraju u herbariju. Naravno da to nema veze ni s čim mrtvim, kao što kaže Kuljiš, u što će se uvjeriti i publika u Lisinskom, gdje se za nju nižu radovi u ulju, pastelu, kredi, akrilu, ugljenu... "Herbarium..." je doista inventura Kuljiševih likovnih vrijednosti, kao što prije rekao o tom ciklusu. Kritika je tada pisala da smo dobili nježniju Kuliševu stranu. 

>> Vatroslav Kuliš izlaže u Gradskom muzeju Vukovar

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.