Hrvatski Nurejev

Umro je legendarni Jelko Yuresha, Jugoslaviju je napustio zbog politike

Umro je legendarni Jelko Yuresha, Jugoslaviju je napustio zbog politike
10.07.2020.
u 23:04
Pogledaj originalni članak

Hrvatski baletni velikan Jelko Jureša umro je 8. srpnja u Zurichu, priopćilo je u petak Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika.

Pravim imenom Željko Jureša, rođen je u Zagrebu 1937. godine. Balet je učio u Zagrebu kod Mile Jovanovića i u Internacionalnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Počevši karijeru u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, sredinom 1950-ih, dospio je do prestižnih svjetskih baletnih pozornica. Tepali su mu da je hrvatski Nurejev.

Otišao je u London gdje postaje prvakom London Festival Balleta (današnji Engleski nacionalni balet) i solistom Kraljevskog baleta. Jureša je uživao status baletne zvijezde, ali je ispunio i druge svoje talente poput slikarstva, poezije, oblikovanja nakita i odjeće, uređenja prostora, fotografije, kazališne kostimografije i scenografije.

Bavio se i publicističko-teoretskim radom. Knjiga o njegovom životu autora Mladena Mordeja Vučkovića i Davora Schopfa tiskana je 2011. godine, a 5. prosinca 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt  (MUO) u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom "Balet i strast" kojom je promovirana njegova velika donacija baletnih kostima i drugih umjetničkih predmeta.

Sa suprugom i plesnom partnericom Belindom Wright, pronosio je diljem svijeta slavu britanske baletne umjetnosti. Više od desetljeća, od polovice 1960-ih, bili su veleposlanici plesa britanske vlade s misijom promicanja baleta. Nastupali su u Europi, Aziji, južnoj i srednjoj Americi, Novome Zelandu...

Jelko Yuresha, kao rijedak primjerak istinskog 'danseur noble' bio je partner i Carli Fracci, Antoinette Sibley, Marilyn Burr, Jeanette Minty, Dianne Richards, Olgi Ferri, Monici Mason te drugim poznatim balerinama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.