Odlazak dive

Umrla velika talijanska sopranistica Mirella Freni

Umrla velika talijanska sopranistica Mirella Freni
VL
Autor
Denis Derk
14.02.2020.
u 08:29
Italija se oprostila od jedne od svojih najvećih opernih umjetnica Mirelle Freni
Pogledaj originalni članak

Italija se oprostila od jedne od svojih najvećih zvijezda, sopranistice Mirelle Freni koja je umrla u osamdeset i petoj godini života. Rođena je 27. veljače 1935. godine u Modeni, debitirala je u rodnom gradu 1956. godine ulogom Micaele iz Bizetove opere "Carmen". Bila je članica opere San Carlo u Napulju, a od 1963, redovito nastupa u milanskoj Scali, a od 1965. godine i u Metropolitanu u New Yorku te na svim najvažnijim opernim pozornicama svijeta. 

Najviše uspjeha imala je u ulogama Verdija, Puccinija, Čajkovskog i Mozarta. Nezaboravna je bila kao Puccinijeva Mimi. Često je natupala sa Lucianom Pavarottijem, kojeg je znala još od djetinjstva, a i majke su im radile u tvornici cigareta. Puno je nastupala i pod dirigentskim vodstvom Herberta von Karajana koji je i zaslužan za njen svjetski uspjeh. Od operne pozornice oprostila se 2005. godine u Washingtonu i to nakon pola stoljeća duge pjevačke karijere. Iza nje je ostala i bogata diskografija. 

Za Mirellu Freni su kritičari pisali da izgleda i pjeva kao anđeo. Direktor bečke Opere Dominique Meyer izjavio je da je Mirella Freni bila operna institucija. Samo u bečkoj Operi nastupila je gotovo stotinjak puta. Drugi muž bio joj je poznati bugarski operni pjevač, bas Nicolai Ghiaurov s kojim je često zajedno nastupala na recitalima. Na takvom jednom recitalu u bečkom Musikvereinu dirigirao im je i hrvatski dirigent Nikša Bareza. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.