Umjetničke slobode

Ugrožavaju li umjetni falusi psihu djece koja idu u kazalište?

Foto: (arhiva vl)
Ugrožavaju li umjetni falusi psihu djece koja idu u kazalište?
12.03.2010.
u 18:02
Pripadnici različitih riječkih vjerskih zajednica i nevladinih udruga bune se protiv opscenosti komedije “Lizistrata” i pojavljivanja djeteta u toj predstavi.
Pogledaj originalni članak

- HNK nije privatno kazalište – njegov rad financiramo mi, porezni obveznici. Zato, ako nećete zaštititi dijete u predstavi, kao i našu djecu koja je gledaju, zaštitu ćemo izboriti sudskim putem! - odlučno su pred nekoliko dana prosvjedovali pripadnici različitih riječkih vjerskih zajednica i nevladinih udruga okupljenih u građanskoj inicijativi “Zaštitimo djecu”, kojom se bune protiv opscenosti komedije “Lizistrata” mađarskog redatelja Roberta Alfoldija.

Čl. 197. Kaznenog zakona

U predstavi, koja je digla prašinu i prije no što je izvedena na daskama HNK Ivana pl. Zajca (Ina je, neslužbeno, otkazala pokroviteljstvo zbog plakata s prikazom falusa od marcipana), smeta im što je 11-godišnji Alen Hujić glumi u scenama u kojima njegovi odrasli kolege šeću s umjetnim falusima kao i odluka da se predstava uvrsti u pretplatu osnovnih škola. Iako su, pozvavši se na članak 194. Kaznenog zakona (zadovoljavanje pohote i prikazivanje pornografije pred djetetom), priprijetili da će sa zahtjevima pokucati na vrata dječje pravobraniteljice, iz ureda Mile Jelavić javljaju da su putem e-maila zaprimili više pojedinačnih pritužbi, ali ne i onu riječke građanske inicijative. Pravobraniteljica je uputila upozorenje o mogućim povredama prava djece ministrima Fuchsu i Biškupiću te Državnom inspektoratu za socijalnu skrb, zatraživši da se “slučaj preispita”.

U priopćenju navodi da ne želi propitivati umjetničku vrijednost komedije, već ustvrditi poštuje li ona Konvenciju o pravima djeteta. A ona su ovdje, smatra Jelavić, ugrožena u tri aspekta: plakat i sadržaj mogu naštetiti djetetovu psihološkom razvoju, predstava se tretira kao odgojno-obrazovni sadržaj za djecu te angažiranje djeteta u večernjoj predstavi (ekonomsko iskorištavanje) i njegova interakcija s razgolićenim tijelima.

Bolje nego pred TV-om

Naši kazalištarci misle različito. Glumica i ravnateljica Male scene Vitomira Lončar kaže:

– HNK Ivana pl. Zajca prekršio je taj zakon jer u njemu jasno piše da od 20 do 6 sati djeca ne smiju raditi. Da bi dijete uopće nastupilo od 20 sati, Državnom inspektoratu treba poslati scenarij i ugovor s kućom u kojoj dijete nastupa te je potreban pristanak obaju roditelja. I tu staje cijela priča, kada se riješi taj problem, možemo govoriti o ćudoređu i svemu ostalom. Vitomira Lončar je zbog tog zakona u svojem kazalištu morala pomicati početak predstave sat ranije jer je u njoj glumila njezina malodobna kći. Glumac i predsjednik HDDU-a Goran Grgić kaže da nije gledao predstavu, ali da je protiv napuhavanja problema:

– Mislim da je za djecu bolje da su u kazalištu nego na ulici ili ispred televizora. Ne vjerujem da je toliko šokantna. Inače, protivnik sam zatomljivanja umjetničke slobode, ali kao roditelj mogu reći da dijete ne treba sudjelovati u predstavi ili barem u scenama koje su šokantne. U svakom slučaju, nisam protiv toga da djeca sudjeluju u predstavma, pa čak ni onim večernjim.

Glumica Ecija Ojdanić misli da kazalište ne može nikome škoditi, ali da ne može komentirati predstavu jer je nije gledala.
– Naš je svjetonazor vrlo konzervativan i na golotinju se gleda strogo. Ne znam štete li uistinu te scene djetetu – kazala nam je glumica.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar punkufer
punkufer
19:29 12.03.2010.

Prvo, zakon je očito prekršen i to po dvije osnove. Gdje je dječja pravobraniteljica???? Drugo, nije niti najmanji problem napraviti uvredljivo i provokativno \"umjetničko\" djelo - to rade slabi umjetnici i loši pisci kako bi postigli da se za njih čuje. Provokacija je alat lošeg umjetnika i način da se, umjesto kvalitetom, pažnju privuče uvredom ili čak zlostavljanjem djeteta. Jadno, zapravo.

OB
-obrisani-
18:25 12.03.2010.

Ja mislim da je to ipak previse za djecu od 9 godina. Umjesto falosa dajte im oruzje u ruke i nitko se vise ne ce buniti. PLJUC!

OB
-obrisani-
23:31 12.03.2010.

Da, nešto,što je prirodno, je za djecu previše i preprosto dok, kad ih se u školama uči da postanu roboti, bez vlastitiga stava, te da slijepo vjeruju ono što im indoktrinirani učitelji i profesori zbore i da ne propitkuju previše, dok ih uče da se svaka greška kažnjava, dok ih crkva udaljava od duhovnosti i nudi im život, ali tek kada umru, dok se to sve radi našoj djeci i još puno, puno više, svi ćutimo kao zaliveni i bez ispaljenog metka predajemo njihova tijela i njihove duše \"institucijama\", i sami ih ubjeđujemo da je to je sve prirodno i tako mora biti. Da, samo \"malo sutra\".