Zašto investitor ne želi nagrađeni projekt Nikole Bašića

Udbinska crkva ima masonski znak

Foto: Foto: Marko Čuljat
Udbinska crkva ima masonski znak
23.10.2008.
u 18:25
Pogledaj originalni članak

Tek kad su povjesničari umjetnosti uputili pismo hrvatskoj vladi da je neprihvatljiva izmjena projekta crkve hrvatskih mučenika u Udbini, prema kojoj se umjesto prvonagrađenoga arhitektonskog projekta Nikole Bašića crkva planira graditi kao nova građevina, uvećana kopija predromaničke crkve sv. Križa u Ninu, došlo je do prvih većih javnih rekacija.

Biskupijsko glasilo
Danas je pred novinarima svoj prvonagrađeni projekt objasnio arhitekt Nikola Bašić, prema čijem je izvedbenom projektu crkva već izgrađena iznad visine temelja. Dok gradnja stoji, preko “Hrvatske vjernosti”, glasila crkve hrvatskih mučenika na Udbini, vjernici se upoznaju s novim projektom. Iako uime crkve danas nitko nije govorio, novinarima je na izlazu uručen primjerak novina koje je izdala Biskupija gospićka i senjska.

Bašić je rekao da su problemi počeli istodobno kad i gradnja, kad je investitor počeo mijenjati program, kad mu je crkva postala premala, kad su zaredali zahtjevi za povećanjem pratećih sadržaja. Prekrajanje projekta tražilo se iz dana u dan, a čaša se prelila kad je biskup ustvrdio da crkva podsjeća na masonski znak, da nema simetrije, da je nizak ulazni trijem, da je preraskošna. Tu sam odustao, kazao je Bašić.

Komora uz Bašića
– Riječ je o ataku na stvaralaštvo, ovo je kršenje autorskih prava. Ovo je kloniranje ovce Doli, građenje Venecije u Dubaiju, kršenje principa stvaralaštva, a ponavljanjem Nina možemo biti slični građenju Sv. Save u Beogradu – kaže dr. Željka Čorak, povjesničarka umjetnosti. Predsjednica Razreda arhitekata HKAIG Helena Knific Schaps kazala je da od veljače znaju o izmjenama projekta, kad se arhitektica Balin-Fadejev obratila Komori s pitanjem smije li potpisati projekt. Komora će stati iza Bašića, ali i iza nje, apelirajući da se nađe rješenje prema stručnim kriterijima i da se nastavi graditi Bašićev projekt.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr