PETRINJA

U gradsku galeriju vraćena slika ukradena za Domovinskog rata

Foto: Večernji list
slika Oblik sa znacima
Foto: Večernji list
slika Oblik sa znacima
03.12.2019.
u 13:06
Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata
Pogledaj originalni članak

Slika 'Oblik sa znacima' autora Ordana Petlevskog, nestala je za okupacije iz petrinjske Galerije 'Krsto Hegedušić', a ovih je dana vraćena nakon što ju je pronašla i otkupila Galerija Mona Lisa iz Zagreba.

– Slike putuju po svijetu, u ovom slučaju po Hrvatskoj. Slika se pojavila kod nas u Galeriji. Ljudi su to nama ponudili, mi smo u tom trenu otkupili sliku u namjeri da bude izložena u Galeriji i da ju prodamo. No, vrlo brzo smo došli do saznanja da je ona ukradena za vrijeme Domovinskog rata iz Petrinje. Jedina moguća reakcija u tom trenu je bila da kontaktiramo ljude u Petrinji i da ju vratimo. Ispala je sreća da je došla kod nas i to da smo došli do informacije da je ona otuđena – rekao je vlasnik galerije Mona Lisa Martin Henc prilikom primopredaje slike.

Sliku je preuzela Jasna Crnković iz Hrvatskog doma Petrinja, koji upravlja Galerijom.

Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata. Slika je u dborom stanju što ukazuje da se prošli vlasnik o njoj dobro brinuo, no nepoznato je  gdje ju je nabavio.  Od 58 ukradenih slika, uz ovu Petlevskog, u Petrinju je do sada vraćena samo još jedna.

Naime, slika 'Sirena u Veneciji' Ferdinanda Kulmera vraćena je 2015. u Galeriju Krsto Hegedušić, a također je došla u ruke vlasnika Mone Lise, koji su je kupili na Britancu te nakon provjere i bez naknade vratili pravom vlasniku.

– Za vrijeme okupacije Galerija je ostala bez 58 svojih djela. Prilikom povratka zatekli smo 42 umjetnine od kojih je 18 bilo oštećeno te smo ih morali restaurirati – ističu u Galeriji Krsto Hegedušić Petrinja koja trenutačno posjeduje gotovo 450 radova.

Tijekom Domovinskog rata iz muzeja, galerija i sakralnih objekata nestalo je gotovo 50.000 raznih predmeta i umjetnina. Oko polovice je do sada pronađeno i vraćeno.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.