VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL Nastup kvarteta Roya Haynesa

Trijumf Obamina džezera u Zagrebu

06.11.2008.
u 16:59
Pogledaj originalni članak

Dražen Kokanović, koji je svoj prestižni Vip Zagreb jazz festival nakon lanjskog izleta u Centar Hypo vratio u središte grada i džezerima primjereniji prostor dvorane Istra Zagrebačkoga kazališta mladih, ostao je dosljedan svom ambicioznom festivalskom konceptu. U Zagreb je pred publiku željnu atraktivnih gostovanja s pokrićem doveo legendarnog bubnjara svjetskog jazza Roya Haynesa, nevjerojatno vitalnog umjetnika rođenog 1925. godine u znaku ribe, koji kruh zarađuje bubnjanjem još od kraja Drugog svjetskog rata.

Vremešni Haynes u Zagreb je došao s troje sposobnih glazbenika, i to pijanistom Martinom Bejeranom, saksofonistom Jaleelom Shawom i kontrabasistom Davidom Wongom. Svoj gotovo dvosatni nastup oplemenio je povremenom šetnjom po pozornici koju je bez ikakvih problema pretvorio u omiljeni jazz-klub iz kvarta u kojem je zasluženo ispio i gutljaj-dva vjerojatno originalnog konjaka. A kad je svoj solo izborio David Wong, Haynes je skromno sjeo na tribine među publiku pomno slušajući improvizaciju svog puno mlađeg suradnika.

A na početku listopada isti je bubnjar koji je odavno ušao u povijest bepopa usred New Yorka svirao na koncertu za Baracka Obamu. Na istom su koncertu nastupili i drugi gosti ovogodišnjeg Vip Zagreb Jazz festivala poput pjevača Kurta Ellinga ili pak pijanista Brada Mehldaua. Očito je na predsjedničkim izborima u SAD pobijedio jazz.

Obami u čast u New Yorku je pjevala i diva Diane Reeves koju smo slušali na ovogodišnjoj Jazzarelli. I dok je ona ovog proljeća iskoristila pozornicu za bučnu potporu svom kandidatu za američkog predsjednika, Roy Haynes bio je posvećen isključivo glazbenoj umjetnosti, pohvalivši tek zagrebačku publiku i njezinu energiju.

Prije kvarteta Roya Haynesa, svoju je šansu na prestižnom festivalu dobio i Matija Dedić nastupivši uz basista Martina Djakonovskog i bubnjara Deana Terzića. Dedić se zagrebačkoj publici predstavio u vrlo razigranom i raspoloženom izdanju kao pijanist i skladatelj, ali i suvereni predvodnik svog uigranog trija. Uostalom, Dedić mlađi u Zagrebu će za trajanja festivala snimati i album s nekim od gostujućih stranih glazbenika. Valja istaknuti i da Dedić sa svojim triom nikako nije bio samo predgrupa kvartetu Roya Haynesa, nego punokrvni sudionik glazbene svečanosti koja je u prepunoj, a možda i premaloj, dvorani okupila ljude vrlo različitih profila.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr