ulaze u završnicu

Gledali smo treću sezonu "Novina", još je brutalnija i brža

26.01.2020.
u 15:53
Pogledaj originalni članak

Logično je što su autori i producenti svjetski uspješne hrvatske TV serije “Novine” za premijeru treće – i oproštajne – sezone odabrali upravo Rijeku. “Novine” i Rijeka neraskidivo su povezani, ne samo zato što se radnja odvija u Rijeci, koja u seriji postaje središte političkog i društvenog života u zemlji i glavni grad Hrvatske.

Ono što je Baltimore, nekoć važno industrijsko i lučko središte na sjeveroistoku SAD-a, legendarnoj američkoj televizijskoj seriji “Žica” (The Wire) – jednom od najboljih i najrealističnijih serijala u povijesti televizije – to je seriji “Novine” Rijeka. Svojim dojmljivim vizurama, svojom arhitekturom, oronulom i sablasnom industrijskom baštinom, svojim brodogradilištima i dizalicama, Rijeka je postala jedan od glavnih likova serije dajući “Novinama” neponovljivu dekadentnu i mračnu atmosferu, zbog koje su neki strani kritičari “Novine” nazvali “Adriatic noirom”.

Zahvaljujući seriji “Novine”, koju je otkupio “Netflix”, Rijeka i Primorsko-goranska županija doprli su do milijuna gledatelja diljem svijeta. Redatelj Dalibor Matanić priznao je na premijeri treće sezone “Novina” u riječkom Art kinu Croatia kako bi on bio najzadovoljniji kada bi svake godine “do penzije” mogao u Rijeci, koja je u seriji postala “neki novi grad”, snimati po jednu sezonu “Novina”, ali su ipak odlučili ostati dosljedni Đikićevoj ideji da “Novine” ostanu trilogija, kao što je prvotno i zamišljeno.

– Ne bi sve išlo tako glatko da je neki drugi grad bio u pitanju. Vi dišete kao jedno, a drugdje to uglavnom nije tako. Zato uživajte u tome, uživajte u ovoj ljepoti – kazao je Matanić zahvalivši Riječanima na toplom prijmu i razumijevanju tijekom protekle četiri godine, koliko je trajalo stvaranje i snimanje “Novina”.

Za treću sezonu serije kazao je da predstavlja “korak dalje”, pa i u “neočekivanom smjeru”, za što je trebalo dosta hrabrosti, po kojoj su “Novine”, kako je rekao, i prepoznate u svijetu. Treća sezona, prema njegovim riječima, kreće u karakterizaciju likova, što mogu samo “najveće serije”.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponovno je poželio dobrodošlicu svima koji su sudjelovali u stvaranju ove serije. – Nadam se da ćete se ipak predomisliti i da će scenarist Ivica Đikić napisati još neki nastavak. S obzirom na to da se serija bavi devijacijama u našem društvu, a mi smo neiscrpan izvor za takve devijacije, vjerujem da će naći inspiraciju za još koju sezonu – kazao je Obersnel zahvalivši kreatorima serije što su odabrali Rijeku kao mjesto radnje.

– Svojim ste izborom mnogima, pa čak i Riječanima, pokazali Rijeku kakvu nisu poznavali. Uvjeren sam da je ova serija, zbog prekrasnih vizura cijele naše regije, za promociju Rijeke napravila više od svih promidžbenih spotova – poručio je Obersnel koji je bio posebno zadovoljan činjenicom što se riječka premijera treće sezone “Novina” događa samo tjedan dana uoči, kako je rekao, “spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture”.

Ako je suditi prema prve dvije epizode treće sezone koje su prikazane na riječkoj premijeri, nova sezona “Novina” još je brža i dinamičnija od prve dvije sezone, a donosi još brutalniju sliku društva prepunog intriga, potkupljenih sudaca, korumpiranih političara i crkvenih velikodostojnika.

Kolikogod na “Novine” gledali kao na svijet fikcije, teško je izbjeći paralele sa stvarnošću kada u seriji vidimo premijera koji voli skupocjene satove, pohlepne lokalne čelnike koji privatizacijom kulturnih dobara pune vlastite džepove, nadbiskupiju koja zbog poslovnih akrobacija s crkvenim zemljištem grca u gubicima i gradonačelnika opterećenog optužnicama. Dok se radnja prve sezone uglavnom odvijala u i oko novinske redakcije, a druga između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora, završna sezona, još dinamičnija i dramaturški zgusnutija, donosi još depresivniju i mračniju sliku društva, suočavajući gledatelja s korupcijom i kriminalom koji su zarobili sve temeljne društvene sustave, politiku, pravosuđe, medije, državu i društvo u cjelini.

Emitiranje treće sezone “Novina” na HTV-u kreće početkom sljedećeg mjeseca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Mirobulesic
Mirobulesic
16:57 28.01.2020.

katastrofa, tko opće piše te glupe scenarije ovo za novine kao da je pisao devetogodišnjak s posebnim potrebama al zato uhljebi beru našu lovu