slavlje pjesništva u hnk zagreb

Tko kaže da poezija mora biti pretenciozna i neprivlačna?

Tko kaže da poezija mora biti pretenciozna i neprivlačna?
VL
Autor
Denis Derk
09.02.2021.
u 10:36
HNK u Zagrebu organizirao je dvije poetske večeri, "Ne čitaš žene" s pjesmama po izboru Monike Herceg te humanitarnu večer posvećenu pjesnicima s Banije.
Pogledaj originalni članak

Čak dvije večeri je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posvetilo poeziji. Prva je pripala performansu koji je slavio žensku poeziju po izboru Monike Herceg, a druga, humanitarna, pjesnicima s Banije po izboru Miroslava Kirina. I dok su na drugoj večeri nastupili Zoran Šćekić i prijatelji, na prvoj je sedam glumica govorilo poeziju devet pjesnikinja uz dopadljivu glazbenu pratnju DJ-a Šimuna Stankova.

Na pozornici su sve vrijeme bili i plesači Mateja Miković i Taiguara Goulart (koji je na kraju performansa pokazao da je više nego ekspresivan i u govorenju poezije, a ne samo u plesnim pokretima), a redatelj priredbe Ivica Buljan je svoje požrtvovne glumice i rasplesao. Stoga je jednosatni poetski performans nazvan “Ne čitaš žene” po više nego poučnoj pjesmi Olje Savičević Ivančević bio sve samo ne dosadni niz pretencioznih recitacija koji publiku odmiču od, a nikako je ne privlače poeziji.

Početak performansa s pjevanom izvedbom “Pjesme o pticama” Olje Savičević Ivančević koju je uglazbio Mitja Vrhovnik Smrekar nije se posrećila zbog intonativnih izvođačkih nepreciznosti. Nisu sve glumice za pjevanje. A među glumicama koja se najbolje snašla u interpretaciji ženske poezije svakako bi trebalo istaknuti energičnu Vanju Matujec koja je baš zablistala govoreći pjesmu “U zdravlju i bolesti” Marijane Radmilović.

Zanimljivo, i pjesma “Blagoslov” Marijane Radmilović odlično je zazvučala u interpretaciji Ivane Boban, a Barbaru Vicković treba pohvaliti za izvedbu pjesme “Potraži me u predgrađu” Lidije Deduš. Na sceni HNK izvođena je i poezija Sanje Baković, Ane Brnardić, Monike Herceg, Dorte Jagić, Vande Mikšić i Martine Vidaić. Uz spomenute glumice, izvodile su je i Alma Prica, Olga Pakalović, Luca Anić i Iva Jerković.

A druga večer poetskog performansa na velikoj sceni HNK poslužila je za uvid u poeziju pjesnikinja i pjesnika s Banije. Među njima je pjesnik Miroslav Kirin za ovu priliku izabrao doista zvučni i reprezentativni niz imena među kojima su Branislav Micić, Ivo Kozarčanin, Dušan Jerković, Milivoj Cvetnić (po kojem se zove i nagrada koja se svakog proljeća dodjeljuje u Hrvatskoj Kostajnici), Marija Čudina, Josip Sever, Nikola Vujčić, Tatjana Gromača, Ana Brnardić i Monika Herceg. Njihove su pjesme kazivali glumice i glumci iz predstave Monike Herceg “Gdje se kupuju nježnosti” koja je prošlog mjeseca praizvedena u HNK – Nina Violić, Mirta Zečević, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Lana Barić, Igor Kovač i Filip Vidović.

Za tu se humanitarnu večer poezije nisu prodavale karte, ali je publika mogla ostaviti novčani prilog za obnovu srušenog Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji koji je stradao u katastrofalnom potresu 29. prosinca 2020. godine. Akcija prikupljanja pomoći trajat će sve do 15. veljače. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.