Promo

Svečani koncert u povodu 30. obljetnice nagrade Ivo Vuljević

Foto: Promo
Svečani koncert u povodu 30. obljetnice nagrade Ivo Vuljević
VL
Autor
PR Članak
14.12.2017.
u 13:35
Ivo Vuljević, vizionar po kojem je nagrada dobila naziv, u svojoj je dugoj i plodonosnoj karijeri bio jedan od utemeljitelja Zagrebačkih solista, direktor opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, direktor ansambla Lado, prvi ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, jedan je od pokretača Muzičkog biennalea Zagreba...
Pogledaj originalni članak

Znate li kakvi su bili glazbeni počeci Luke Šulića, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Lidije Horvat Dunjko, Martine Filjak, koliko su daroviti bili Pavao Mašić, Ivan Krpan, Monika Leskovar, Katarina Kutnar, Katarina Krpan i Petrit Çeku i što im je zajedničko?

Svi redom glazbeni umjetnici i mnogi drugi ovdje nespomenuti bili su dobitnici iznimnog priznanja za svoj predani rad i trud na početku karijere - godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

Ivo Vuljević, vizionar po kojem je nagrada dobila naziv, u svojoj je dugoj i plodonosnoj karijeri bio jedan od utemeljitelja Zagrebačkih solista, direktor opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, direktor ansambla Lado, prvi ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, jedan je od pokretača Muzičkog biennalea Zagreba..., uvijek ustrajan i uvijek s dubokom posvećenošću prema svemu što je činilo okosnicu zagrebačkog i hrvatskog glazbenog života i kulture.

Ove godine nagrada, koja je bila mnogima izniman poticaj u glazbenoj karijeri, dodjeljuje se jubilarno – trideseti put – u Zagrebu, 28. prosinca 2017., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba - Milana Bandića.

Svake godine hrvatska glazbena svakodnevica istakne nekoliko mladih glazbenika, čiji umjetnički kapaciteti i dometi upućuju na sposobnosti koje su ne samo odmakle od prosjeka nego i obećavaju iznimnu karijeru, koja bi, uz potrebnu pozornost javnosti mogla dostići i visoki umjetnički izričaj.

U slučaju mladog violinista, budućnost je već počela… Ovogodišnja, jubilarna nagrada, zasluženo je pripala izvrsnom mladom violinistu Luki Ljubasu.

"Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu, takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas nesumnjivo je izniman talent…", umjetnička je kritika iz Niederösterreichische Nachrichten, 2015.

Luka je to pokazao pobijedivši i na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu u veljači ove godine, kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i nekom posvećenošću, koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem prebivaju sjedinjeni mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan, ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, pokazao je Ljubas u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskoga.

Svečani koncert 28. prosinca u Lisinskom bit će pravi glazbeni užitak. Djela Bacha, Vivaldija, Liszta, Donizettija i drugih poznatih skladatelja izvodit će već godinama poznati i priznati glazbeni izvođači među kojima su i Anđelko Krpan, Martina Filjak, Ansambl Cellomania, Monika Leskovar…

Na jednom mjestu, u zadnjem četvrtku ove godine, Lisinski će biti mjesto susreta iznimnih glazbenika koji su još u mladosti prepoznati u svom visoko umjetničkom, danas i ostvarenom potencijalu.

Kupnja ulaznica: Ulaznice.hr

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr