sisačko-moslavačka županija

Šteta na kulturnoj baštini nakon potresa iznosi 400 milijuna eura, Ministarstvo najavilo hitne mjere

Foto: Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Šteta na kulturnoj baštini nakon potresa iznosi 400 milijuna eura, Ministarstvo najavilo hitne mjere
19.03.2021.
u 15:03
O aktivnostima Ministarstva kulture i medija na popisu i procjeni šteta na kulturnoj baštini u petak je s članovima Stožera CZ u Petrinji razgovarala ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja je rekla da je šteta na kulturnoj baštini u Sisačko-moslavačkoj županiji 400 milijuna eura.
Pogledaj originalni članak

Ministrica Obuljen Koržinek je članove Stožera Civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa obavijestila o sljedećim postupcima, uključujući provedbu hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

Kako je rekla, radi se i na pripremnoj fazi izrade kompletne dokumentacije u skladu sa Zakonom o obnovi te o izradi cjelovitog projekta obnove kulturno-povijesnih cjelina na tom području, koje preuzima Ministarstvo kulture i medija.

"Prije završetka te faze obavit će se konzultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave. Ono što smo danas prezentirali je plan podupiranja i razupiranja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje, ukupno 32 zgrade za koje preuzima odgovornost ministarstvo, kao i pripremu projektne dokumentacije. Te hitne mjere o kojima sam donijela odluku prošli tjedan, kako očekujemo, financirat će se sredstvima iz Fonda solidarnosti, tako da pristupamo sljedećoj fazi i očekujemo pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara", rekla je ministrica Obuljen Koržinek. 

Dodala je kako će se Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo graditeljstva i fond u prvome redu baviti zahtjevima građana za obnovu kuća u kojima žive, a Ministarstvo kulture i medija preuzima odgovornost za kulturno-povijesne cjeline grada. Također je rekla kako je "teško govoriti o vremenskom razdoblju aktivnosti dok se ne naprave cjeloviti projekti".

Podsjetila je pritom na obnovu barokne jezgre Vukovara. Vlada i ministarstvo su odlučni da to učine u najkraćemu mogućem roku, ali poštujući sve uzuse struke.  Obavijestila ih je i o sljedećim postupcima, uključujući provedbu hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

"Obnova će biti takva da će sačuvati sva obilježja kulturno-povijesne cjeline, ali će objekti biti protupotresno učvršćeni i energetski obnovljeni u skladu s najsuvremenijim pravilima. Mi smo jučer procijenili štete na 640 milijuna eura na kulturnoj baštini, od čega nešto više od 400 milijuna na području Sisačko-moslavačke županije, a nešto više od 200 milijuna u devet preostalih županija. Što se tiče šteta na kulturno-povijesnim objektima i zgradama kulturne namjene u samoj Petrinji, naša je procjena nešto viša od 100 milijuna eura", rekla je ministrica kulture. 

Dodala je da su hitne mjere poduzete i za područje Siska, za objekte Gradskog muzeja, koji je jedan od centara za evakuiranu građu, zatim više zaštićenih kuća u Prvoj ulici i Stari grad. Podsjetila je kako su radovi već počeli na crkvama, uglavnom učvršćivanjem zvonika, a u pripremi su slični radovi u Glini i Hrvatskoj Kostajnici.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako su sve štete dokumentirane te da su izrađene smjernice za obnovu svih objekata. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.